3, 2, 1… neka pripreme za ljeto započnu

U svojoj prvoj kolumni Concept Life, Neven Ivić donosi vam prvi korak ka uspješnoj, no nešto bržoj pripremi našeg tijela za ljeto

Celzijevci rastu, odijeće je sve manje, kreću brige oko priprema za ovogodišnje pohode na plaže. Fitness centri , kozmetički saloni, programi za mršavljenje, svi bilježe porast posjeta. Možemo li zaista očekivati brze, a kvalitetne rezultate? Pokušajmo, vrijeme već odbrojava…

Prvi korak – IZBALANSIRANA ZDRAVA PREHRANA

Smjernice o prehrani opisat ću kao odgovore na najčešća pitanja mojih klijentica.

Znači samo piletina?! Raznovrsnost ću uvijek promovirati kao zdravlju usmjerenu prehranu. Potrebno je konzumirati različite vrste mesa. Kao i ribu. U nedostatku željeza, preporuča se konzumacija crvenog mesa nekoliko puta tjedno, kao i juneća jetrica. Riba će zadovoljiti naše potrebe za omega masnim kiselinama. Piletina je samo jedna od namirnica koja je možda najpraktičnija i najdostupnija kod dijetalnih prehrana. Posebnu pozornost treba obratiti kod vegeterijanaca, te pravilno nadomjestiti nutritivne vrijednosti koje se dobivaju iz mesa i ribe.

Puno voća?! I da i ne. Voće je najbolje konzumirati ujutro i općenito u prvom dijelu dana. Navečer ćemo ga izbjegavati, jer ipak sadrži šećere koje izbjegavamo unositi u posljednjem dijelu dana. Voćem ćemo zadovoljiti dnevne vitaminske potrebe, zato je važno proučiti nutritivne vrijednosti raznovrsnog voća, kako bi znali kada i koliko. Prilikom skidanja viška kilograma izbjegavat ćemo banane, a povećati konzumaciju grejpa.

Koje povrće jesti?! Prilikom izbora povrća bitno je konzumirati povrće bogato vlaknima. Vlakna normaliziraju probavu. Smanjuju razinu kolesterola u krvi. Pomažu kontrolu šećera u krvi. Povećavanjem volumena daju osjećaj sitosti, te na taj način aktivno sudjeluju u održavanju željene tjelesne težine. Uz povrće bogato vlaknima, potrebno je konzumirati dovoljne količine vode. Ukoliko niste, a započnete s konzumacijom vlakana, mogući je početni osjećaj nadutosti i plinova, međutim radi se o kratkotrajnoj prilagodbi organizma zbog koje ne treba odustati. Gljive, celer, tikvice samo su neke povrtne vrste idealne za dijetalnu prehranu.

Kruh niti ne gledam?! Kruh ćemo izbjegavati samo u slučaju stroge restriktivne dijetalne prehrane, međutim važno je izabrati kvalitetan, nutritivno bogat kruh. Bijeli obični kruh koji konzumira najveći broj ljudi ne ulazi u tu kategoriju. Ipak valja napomenuti da u zadnjih dvije godine na tržištu imamo sve veći izbor kvalitetnih vrsta. Integralnih, punozrnih sa sjemenkama, bezglutenskih kod osjetljivijih pojedinaca. Cijena takvog kruha znatno je viša, međutim svakako ga konzumiramo u manjim količinama, i duže nam ostaje svjež i valjan. Preporuka je kruh napraviti kući, kako bi u potpunosti bili sigurni da jedemo kvalitetno. U jednom od mojih sljedećih članaka pronaći ćete recepte za domaći zdravi kruh.

Za čokoladu i slatko ubijam?! Umjerenost je rijetko kada škodljiva. Ako smo u određenom periodu života pretjerivali, logično je da će odricanja u drugom biti veća i teža. Zdrava čokolada ipak postoji. Ona sa visokim postotkom kakaa, 70% i više izuzetno je kvalitetna čokolada, ipak u kontroliranim količinama naravno. 20-30 g tamne čokolade u nekom međuobroku biti će preporuka, dok će 150-200 g čokolade uz večernji film biti bez sumnje pretjerivanje.

Nisam žedna i ne pijem?! Kaže se da u organizmu sve dolazi i polazi s vodom. Ako znamo da je čak 2/3 organizma sačinjeno od vode, odgovor je i više nego opravdan. Vodu u organizam osim pijenjem vode unosimo i sa čajem, mlijekom, sokom, juhom, voćem, bezalkoholnim pićima, a u manjim količinama i krutom hranom. Preporuka je između 1,5 do 3 l vode dnevno. Od čajeva izabrati one koji će ubrzati izmjenu tvari u našem organizmu – đumbir, maslačak, menta ili zeleni čaj. Cijeđeni limun ili grejp odličan je izbor za osvježenje, unos tekućine, a dodatno će izvitaminizirati naš organizam. S kavom umjereno i kontrolirano s obzirom na količine šećera kojom je zaslađujemo. Po mogućnosti bez šećera.

Ovim smjernicama samo smo otvorili neiscrpnu temu pravilne i zdrave prehrane. Kroz svoje članke trudit ću vas educirati, olakšati vam, odgovoriti na pitanja i ponuditi konkretne recepte i ideje kako se pravilno i prije svega zdravo hraniti.

Kao iznenađenje na kraju ostavljam vam jedan mali zdravi recept za kompletan, nutritivno bogat, brzi obrok.

CONCEPT LIFE NATURAL ENERGY SMOOTHIE

– Pšenične klice, 0,2 šalice, 20 g
– Chia sjemenke, 1 jušna žlica, 10 g
– Kakao u prahu , 1 čajna žličica, 5 g
– Banana, 1 plod, 154 g
– bademovo mlijeko, 1 šalica, 250 g

Drugi korak – AKTIVNOST

Zašto aktivnost, koje su dobrobiti, i kako izabrati pravu aktivnost za sebe pronaći ćete u mom novom članku već sljedeći tjedan…

Pripremite se za ljeto uz Concept Life i budite sretne… :)

Tekst: Neven Ivić/Concept Life by Neven
Foto: Profimedia