Idealno vrijeme za početak vježbanja u trudnoći

U svojoj prvoj kolumni naša Baby guru Tea Sukreški piše o vježbanju u trudnoći, ukazuje na što biste sve trebali obratiti pozornost prije takve tjelesne aktivnosti, te ističe dobrobiti iste

Od trenutka kada saznate da ste u drugom stanju, pred vama su najuzbudljiviji mjeseci u životu. No kada tu istu vijest podijelite s obitelji i prijateljima, budite spremne na razne savjete, ideje i iskustva drugih. Jedan od najčešćih ‘savjeta’ kojih se treba čuvati je onih o vježbanju u trudnoći.

U posljednjih 15 do 20 godina mišljenje o tjelovježbi u trudnoći počelo se ubrzano mijenjati, potaknuto sve većim brojem znanstvenih dokaza o pozitivnim učincima vježbanja tijekom trudnoće za buduću majku i dijete.

Na trudnoću se gleda kao razdoblje u kojem bi žena trebala bolje brinuti o svojem zdravlju te vježbanje može biti obrazac ponašanja koje će žena trajno usvojiti i prakticirati i u budućnosti. Počnite vježbati već danas i vježbajte cijeli život.

Idealno vrijeme za početak vježbanja je nakon 20. tjedna trudnoće svim trudnicama s urednim tijekom trudnoće. Čak i trudnice koje imaju medicinske ili ginekološke komplikacije nisu uvijek automatski isključene iz programa vježbanja već se program individualizira i ciljano usmjerava na prevenciju štetnih posljedica vježbanja. U drugom tromjesečju trudnoće događa se najviše promjena te je pravo vrijeme da se napravi procjena mišićno-koštanog statusa i odredi program vježbanja. Razvoj krivog držanja tijela, opterećenje nogu, promijenjen tjelesni izgled, opterećena cirkulacija, otekline, opterećeno zdjelično dno, istezanje trbušnih mišića, pomanjkanje fizičke pripreme. To je samo kratki prikaz mogućih problema u trudnoći. Za siguran i lakši porođaj od iznimne je važnosti i tjelesna kondicija, na kojoj radi još manje od 3% trudnica. Tjelesna pripremljenost u trudnoći, tijekom porođaja i posebno u poslijeporođajno doba je od iznimne važnosti čime se mogu izbjeći veće teškoće i komplikacije.

Mišljenje o vježbanju u trudnoći počelo se ubrzano mijenjati, potaknuto sve većim brojem znanstvenih dokaza o pozitivnim učincima vježbanja tijekom trudnoće, ali još uvijek je mali broj trudnica koje se odluče za vježbanje. Bitna stavka je da se poštuju ograničenja koja nameće sama trudnoća te da je trudnoća uredna.

Vježbanjem se postiže jačanje ramenog, trbušnog, leđnog i zdjeličnog područja pa su i bolovi u tim dijelovima tijela rjeđi. Također, ublažavaju se problemi vezani uz nemogućnost zadržavanja mokraće ili spuštanje zdjeličnog dna i olakšava oporavak u poslijeporođajnom razdoblju. Brojne su studije pokazale da vježbanje u trudnoći podiže kondiciju organizma te ga na taj način priprema za porod.

Tjelesna aktivnost za vrijeme trudnoće omogućava efikasno održavanje zdrave tjelesne težine, te isto tako pozitivno utječe na smanjenje potkožnog masnog tkiva. Osim tjelesnih dobrobiti, psihološki učinci vježbe su veće samopouzdanje, emotivna stabilnost, lakše savladavanje stresa, samokontrola, sposobnost zdravog stava prema trudnoći i porodu. Pozitivni učinci vježbanja još se očituju u smanjenom nastanku komplikacija u trudnoći, boljoj kontroli tjelesne težine i smanjenju ‘svakodnevnih nelagoda trudnoće’ (zatvora, smetnji mokrenja, jutarnjih mučnina, varikoznih vena), olakšanim porođajem. Programe vježbanja u trudnoći potrebno je planirati individualnim pristupom prije svega u planiranju trajanja i intenziteta vježbi poželjnih za svaku trudnicu, također je važno poznavati fiziologiju trudnoće i porođaja prije formiranja programa da bi se prevenirale moguće komplikacije. Vježbanje u trudnoći bi trebalo postati dio prenatalne zaštite zdravlja svake žene.

Tekst: Tea Sukreški
Foto: Profimedia