Kolač za doviđenja ljetu i dobrodošlicu jeseni

Od posljednje kolumne u kojoj sam plakala kako sam i dalje u Zagrebu – otišla sam na ljetovanje i uskoro se vraćam na posao. Godišnji je bio stvarno odličan, ako izuzmemo nekoliko poderanih koljena kod djece (nakon opetovanog ponavljanja nemoj tu ulaziti u more – sklisko je), jednog pokvarenog mobitela koji je ‘fasovao’ nakon naleta Jadrolinijinog trajekta i vala kojeg nismo očekivali te mog šoka na slavnoj Puhijadi u Dolu na Hvaru gdje su se doslovno jeli puhovi kao glavni specijalitet. Dakle, bili smo na Hvaru, u Starom Gradu i uživali u vremenu i moru, u prekrasnom dvorištu našeg iznajmljenog apartmana. Ljudi kod kojih smo bili – savršeni: nenametljivi, pristojni, gotovo svakog dana poklonili bi nam nešto iz svog vrta/vinograda. Klinke su bile oduševljene ljetovanjem – nakon dva tjedna s djedom i bakom u Rogoznici gdje su imale hrpu ekipe, na Hvaru su također ubrzo našle društvo. Bilo je ovo prvo ljetovanje gdje su mama i tata došli ranije doma nego njihova djeca što je izazvalo salvu oduševljenja. Naravno sve u strogo kontroliranim uvjetima. Zanimljivo kako se te neke stvari vrate i shvatiš da se u odnosu na tvoje djetinjstvo ništa zapravo nije promijenilo. Ok – mobiteli, tableti, računala i te ‘sitnice’. Ali i sestra i ja smo isto tako na moru nalazile ekipu, igrali smo iste igre kao i moje cure ovoga ljeta, sjedile na nekom drugom zidiću uz more i ‘ćakulale’. Ima neka čar pogotovo u tim malim mjestima gdje možeš pustiti djecu da si daju oduška i provedum ljeto koje će pamtiti kao što ja neka svoja pamtim i danas.

Damen kapritz/Damin kapric/Ženski hirovi

Jedan stari iz kućne radinosti, sigurno ste ga negdje pojeli u nekom obliku, odličan za ovaj doviđenja ljetu i ususret jeseni.

DSC_0008

Za tijesto je potrebno:

180 g maslaca
160 g šećera
Prstohvat soli
Naribana korica jednog limuna
300 g oštrog brašna
4 žumanjka

Za filu:

500 g malina

Za kraj

4 bjelanjka
Malo soli
5 kapi soka od limuna
180 g šećera

Priprema: 

Za tijesto pomiješati sve suhe sastojke, a potom dodavati jedan po jedan žumanjak i umijesiti glatko tijesto. Razvaljati na veličinu pleha – ja sam kolač radila u kalupu za tart/quiche. Tijesto ispikati nekoliko puta s vilicom. Peći 15-ak minuta na 165 stupnjeva, a na polupečeno tijesto staviti maline. Možete ih umiksati štapnim mikserom ili samo vilicom ispasirati. Na voće staviti snijeg od bjelanjaka – po želji: samo razmazati ili stavite bjelanjak u običnu vrećicu za zamrzavanje i izvučete ovakve oblike da izgleda efektnije. Staviti u pećnicu još 20 minuta na istu temperaturu. Kolač ohladiti.

DSC_0117