Pita iz vitrine i mirisi djetinjstva: jabuke i cimet

Sjećate li se mirisa svoga djetinjstva? Moje prve asocijacije su – pileća juha bake Lucije iz koje su uvijek virile noge, a njena je kuća po juhi mirisala već na prvoj stepenici. Druga asocijacija je
kopar u varivu od tikvica bake Dragice. Treća: korica limuna u tijestu, zatim ­ miris toplog mlijeka (a znaš da ima kožicu) pa miris cimeta i jabuka…

Nedostaju mi moje bake, često ih se sjetim, pogotovo kada kuham. Onog mirisa kada razvlačiš tijesto za pite. Nevjerojatan povratak u prošlost. Imam 5 godina i gledam baku kako oklagijom tijesto veličine stolnjaka baca u zrak, a ono se udvostruči bez da pukne. Onog mirisa limuna kada se budim kod druge bake i znam da radi kolače. A ona i teta Lepa umiru od smijeha…

Nevjerojatno kako su svi ti mirisi intenzivniji danas nego tada. Valjda od čežnje… Da mi je samo još jednom sjesti za one stolove i pojesti komad zeljanice, bijele pite ili prhke pite od jabuka? E baš te od jabuka… Da je izvadim iz vitrine jer ‘to je onda kad netko naiđe’….

Danas, u mojoj vitrini stoji jedna pita od jabuka. Potpuno drugačija od onih koje su radile moje bake, a miris identičan. Znam da bi je ‘lajkale’ ;-)

Američka pita od jabuka

Za prhko tijesto potrebno vam je:

  • 200 g oštrog brašna
  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 4 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 velika žlica kiselog vrhnja
  • ribana korica limuna

Pomiješati sve suhe sastojke i zatim miksati s maslacem. Dodati jaje i žumanjak kada se smjesa umiješa. Kada dobijete glatko tijesto dodajte žlicu kiselog vrhnja i ribanu koricu limuna. Tijesto potom podijelite na dva dijela i zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u frižideru.

Za to vrijeme pripremite jabuke:

  • 1 kg jabuka
  • 1/2 dcl vode
  • sok od 1/2 limuna
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica gustina
  • 100 g maslaca
  • cimet

Ogulite jabuke i nasjeckajte ih na kockice. Prodinstati na maslacu, dodati šećer, zaliti vodom. Kada jabuke omekšaju dodajte gustin, cimet i limun. Dinstajte dok ne dobijete gušću smjesu , trebat će vam negdje 10­ do 12 minuta, ali budite cijelo vrijeme uz jabuke i miješajte ih kuhačom da se smjesa ne zalijepi.

Kada je tijesto odmorilo izvadite ga iz frižidera. Pripremite okruglu posudu za quiche koju ste premazali uljem. Razvaljajte prvu polovicu tijesta i staviti je u posudu. Onaj ostatak tijesta koji ostane visiti nemojte odrezati. Vilicom probodite tijesto i stavite nadjev. Razvaljajte i drugu polovicu tijesta kojom možete ili samo prekriti pitu te je gore izbosti vilicom ili tijesto narezati na trake i napraviti nekoliko ovakvih zvjezdica, isplesti mrežu i ukrasiti. Onaj ostatak koji vam je visio, a ne treba biti dulji od visine posude zavrnite prema unutra tako da gornji dio pite zapravo pričvrstite da se ne miče.

pita od jabuka

pita od jabuka

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, a prije pečenja pitu premažite maslacem. Pecite oko 20-­ak minuta.

pita od jabuka

Poslužite na tanjuru, s kuglicom sladoleda od vanilije. I sjednite s bakom. Ili nekome ispričajte priču o bakama i njihovoj kuhinji. :-)