Prvi korak ka kvalitetnom vježbanju

U novoj ste godini odlučili promijeniti životni stil. Odlučili ste vježbati. Odabrali ste klub, dvoranu, odabrali ste trenažni program, nabavili ste potrebnu opremu i počeli s prvim treninzima. Odlično ili ne?

Većina ljudi koji odluče vježbati odustane nakon prvog mjeseca vježbanja (da, prvi je najteži). Iako vas vodi velika želja, euforija i motivacija, nakon poštene upale mišića napravite kratku pauzu i odmor, pa se ponovno vraćate u novi krug upale mišića i novih bolova. Bolovi koji se ne bi trebali javljati nakon vježbanja. Svi smo mi različiti, ne vrijede sva pravila za sve. Iako su grupne vježbe najčešći odabir (jer grupa pojačava želju da se sve odradi) potrebno je napraviti inicijalno testiranje i funcionalno testiranje mišića te prilagoditi vježbe individualno i ciljano za svakog pojedinca. Različiti su motivi vježbanja, ali vježbanje samo određenih skupina mišića nije poželjno. Bez obzira na zadani cilj potrebno je raditi na cijelom tijelu. Preuzmite odgovornost za svoje zdravlje i krenite korak po korak. U odabiru vježbi i idealnom programu za vas idealno rješenje je TMG.

Tenziomiografija ili skraćeno TMG je znanstvena metoda funkcionalnog testiranja mišića. Upravo je to metoda koja na objektivan i neinvazivan način evaluira funkcionalno stanje mišića, asimetričnost i disbalanse. Testiranje nam može dati korisne informacije o stanju mišića kod sportaša, kod rekreativaca, u rehabilitaciji. Tako dobivamo informacije o: sastavu mišića (brze i spore mišićne stanice), funkcionalne karateristike mišića, lokalnom zamoru mišića, atrofiji, inhibiciji mišića, tonusu i spastičosti mišića. Ponovljivost testa omogućava dugoročno praćenje akutnih i kroničnih promjena mišićnog sustava.

Senzor se postavlja na površinu kože željenog mišića koji se na umjetan način – impulsom (elektrostimulaciom) kontrahira. Senzor mjeri pomak mišića u odnosu na vrijeme te nam daje informacije o funkcionalnom stanju mišića.

Primjena u sportu i rekreaciji

Moderan sport u današnje vrijeme traži selekciju sportaša od najranije dobi. Testovi koji se koriste u praksi nemaju preveliku prediktibilnu vrijednost već nam u najvećoj mjeri govori o trenutnom stanju antropološkog statusa mladog sportaša. U sportu i rekreaciji koristi se za optimizaciju treninga, kod selekcije sportaša, i najvažnije, kod prevencije ozljeda. TMG analizom dobijemo objektivne podatke s kojima možemo djelovati lokalno i individualizirano s obzirom na svaki mišić. Kod treninga su često prisutne ozljede zbog pretreniraniranosti, krivih i neadekvatnih obrazaca trenažnih procesa. Mišićne ozljede i ozljede zglobnih struktura u sportu i rekreativnim programima između ostalog javljaju se i zbog funkcionalne asimetrije. Bez detaljne analize mišićnog sustava i ciljanih vježbi strategija prevencije ozljeda prepuštena je slučaju. Također, ova metoda svoje mjesto pronalazi i u preoperativnoj i postoperatvnoj rehabilitaciji ortopedskih i reumatoloških pacijenta. Pruža nam praćenje funkcionalnog stanja mišića nakon svakog tretmana. Na taj način dobijemo informacije o trenutnom stanju ozljeđenog područja te mogućnost svakodnevnog reprogramiranja plana i programa rehabilitacije. TMG analiza ne oduzima puno vremena, a dobijete detaljne informacije o svakom mišiću te zajedno s trenerom možete složiti adekvatan plan i program treninga.