Slastica koja ‘nestaje’ u trenu

Donosim vam recept za tiramisu, kojeg najradije serviram u tegli

Tiramisu je jedna od najpopularnijih talijanskih slastica, a meni definitivno najdraža. Ovaj bogati desert napravljen je od kombinacije piškota, kave, mascarponea i jaja. Samo ime tiramisu ima značenje ‘podigni me’ što se odnosi na sastojke kavu i kakao. Iako je skoro svima poznat uistinu jednostavan recept za ovu slasticu, mislim da ne postoji ni jedan kolač koji nestane takvom brzinom kao tiramisu.

Ne smije biti ni suh ni topao, već kremast i hladan, pa najviše preferiram one u čašici pripremljene dan prije. Ako do sada niste, probajte ga obogatiti s amaretima i složite ga u teglu pa ga ponesite na druženje kao sam učinila i sama nedavno.

Garbijela Budimir i Sonja Dvornik

Postoje stotine različitih recepata, a ovo je moja verzija.

Sastojci:

– 5 jaja
– 5 žlica šećera
– 200 ml slatkog vrhnja
– 500g sira Mascarpone
– piškote
– amaretti keksi od badema
– kava ili (instant kava u mlijeku)
– žličica ruma.

Priprema:

Skuhati kremu od jaja i šećera na pari, kad se ohladi umiješati u nju mascarpone i istučeno vrhnje. Piškote i kekse amaretti umočiti u kavu s dodanim rumom. U posudu slagati red piškota, red kreme pa amaretta. Ponavljati i završiti kremom.