‘Zašto kažem veliko NE hodalicama’

Dugo su hodalice bile neizostavni dio za mališane i standardno ‘pomagalo’ u svakoj kući. Mnogi roditelji pomisle kako je dobro imati tako praktičnu stvar. Nerijetko se djeca prerano stavljaju u hodalice. S raznim dodacima i varijantama, svakako su zanimljive za djecu. No, postavlja se pitanje jesu li hodalice pomoć djeci da prohodaju samostalno? Najčešće pitanje koje mi je upućeno kroz rad: ‘Je li hodalica potrebna djetetu?’ Na moj odgovor da nije, manji broj roditelja nastavlja svoju misao ‘pa i nas su stavljali u hodalice i nije nam ništa’. U današnjoj ponudi ima raznih vrsta hodalica koje su predstavljene kao jako kvalitetne i sigurne s raznim pogodnostima za igru i za prve korake. Razvijaju li zaista samostalno stajanje kod djece? Ne! Osiguravaju li povoljne uvjete za čvrste prve korake? Ne! Omogućuju li sigurno kretanje? Ne!

Motorički razvoj djeteta iznimno je važan, posebno u prvoj godini života. Proces razvoja je individualan za svako dijete, ali svi prate karakteristične razvojne faze za određena razdoblja. Od malene bebe koja jede, spava i puni pelene, do vesele, razigrane, aktivne male osobe. Već u trbuhu su bebe radile, na svojim temeljima za kasnije, razvojne prekretnice. Tijekom prve godine dijete prolazi put od položaja u ležećem položaju, bez mogućnosti odizanja trupa od podloge do faze gdje samostalno pravi svoje prve korake. Temeljni pokretač ovakvog slijeda razvoja je želja za kretanjem i postavljanjem u uspravni položaj. Prvi koraci su nesigurni, noge široko razmaknute, trbuh izbačen prema naprijed, ruke ispružene van radi ravnoteže. Sva djeca padaju i dižu se s neiscrpnom energijom i vatrenom željom i nastavljaju dalje u osvajanju novih izazova i neistraženih prostora.

Zašto ne hodalica?

Iako se na prvi tren čini kao potrebna i sigurna metoda, za djetetov razvoj je baš suprotan efekt. Prema mnogim istraživanjima dijete se u hodalici osjeća sigurno i opušteno i ne razvija osjećaj ravnoteže kao kad samostalno pokušava napraviti prve korake, uključujući i pokušaje stajanja uz pridržavanje pa kasnije i bez pridržavanja. Kod svojih pokušaja ustajanja i čestih padanja dijete razvija kontrolu pokreta, osjećaj za ravnotežu, razvija koordinaciju, razvija obrambene mehanizme te jača svoje mišiće. Svi ti pokušaji nisu uzaludni i svaki ima svoju svrhu.

Često se dijete krivo pozicionira u hodalici: naginje tijelo u jednu stranu, krivo postavlja noge prilikom hodanja/odgurivanja. Hodalica oduzima mnoge nove informacije za razvoj. U hodalici se dijete često postavlja prenisko pa su noge savijene, dijete praktički sjedi, a na taj način se odguruje u skokovima da bi se kretalo po prostoru. Hodalica može biti i previsoko postavljena pa se dijete odguruje po prstima i ne radi pravilan oslonac na stopalo. Ili ako se dijete prerano stavi u hodalicu (neke upute ukazuju da je moguće dijete stavljati u hodalicu od 6 mjeseci starosti) oslanja se visoko na prste i na taj način odguruje ili hoda po prstima. A kasnije te kretnje imitira i van hodalice. Dijete ne treba ‘učiti’ hodati u hodalicama. Kada govorimo o normalnom razvoju, dijete kroz svoje faze razvoja prolazi kada je spreman. Svako dijete ima svoj individualni tempo razvoja, ali neka osnovna pravila su jednaka za sve. Postoji određeno vrijeme kada je dijete spremno nešto moći i znati učiniti. Za prve korake dijete se priprema od rođenja. Sa šest mjeseci kreće okretanje na bok, što dovodi do sjedećeg položaja s otprilike 7 mjeseci. Između osmog i devetog mjeseca beba kreće u četveronožni položaj i pokušaje puzanja. Iz tog položaja kreće dizanje u klečeći položaj pa se iz klečećeg položaja dijete podiže u stojeći uz pridržavanje. Kada se odvaži na sljedeći stupanj (najčešće radi vrlo zanimljive igračke) dijete stoji i bez pridržavanja. Nakon toga slijede prvi iskoraci uz krevetić, duž namještaj(i to je bitna stavka; dijete u hodalici hoda prema naprijed, a kada kreće samostalno prvo hoda u stranu). Koraci razvoja slijede jedan drugi, jedna faza razvoja se gradi na dobro usvojenoj ranijoj fazi. I nema potrebe za hodalicom, nema potrebe za požurivanjem prvih koraka. Ako je potrebna pomoć kod prvih koraka, primijenite vježbe, stimulirajte razvoj bez hodalica.

Active Toddlers-