Blake Lively u filmu ‘Bezvremenska Adaline’

Glumica Blake Lively utjelovila je Adaline Bowman koja nakon prometne nesreće i niza okolnosti prestaje starjeti

‘Bezvremenska Adaline’ (‘The Age of Adaline’) prati priču u Adaline Bowman (Blake Lively), koju zatičemo 2014. – u njezinoj 107. godini. No, Adaline izgleda mnogo mlađe – za nju je vrijeme stalo nakon automobilske nesreće, koju je doživjela još tridesetih godina 20. stoljeća, u svojoj dvadeset i devetoj. Iako naoko privilegirana vječnom mladošću, Adaline iskušava i brojne teškoće takvog neobičnog životnog stanja – prisiljena je skrivati se od instiucija, kako ne bi postala ‘zamorac’ za znanstvena istraživanja, skriva se od javnosti kako bi sačuvala privatan život, zazire od emocionalnog vezivanja, jer veze u koje ulazi teško da mogu uspjeti. Boji se kako će njezini potencijalni partneri prihvatiti njezin život izvan vremena, a čak i u idealnim uvjetima, osoba koju voli prije ili poslije će ostarjeti, pa i umrijeti, a ona ostati ista i – sama.

Tek s početkom filma, u njezin će život ući dečko Ellis (Michiel Huisman) i dovesti je u dvojbu – ponoviti po tko zna koji put dobro poznati uzorak odnosa s muškarcima, ili napokon pokušati uzeti život u svoje ruke i krenuti u potragu za promjenom. Tu nije kraj iznenađenjima, jer se pokazuje kako starije generacije Ellisove obitelji dobro poznaju Adaline, iz nekog njezinog ranijeg izdanja.

Bezvremenska Adaline

U središtu zbivanja je naravno današnja ljubavna priča, s reminiscencijama na nebrojene prošle, priča koja ima potencijal da sve promijeni i junakinji vrati ‘pravi’ život, koji ona i priželjkuje i od kojeg zazire. Spektar osjećaja kroz koje Adaline prolazi, kako sama, tako i uz druge, seže od nedodirljivosti i distance, do trenutaka osamljenosti i tuge života izvan svakog zamislivog okvira. Blake Lively vrlo se prirodno kreće kroz lik Adaline, rekonstruirajući pritom ne samo damu tridesetih godina dvadesetog stoljeća, nego i gotovo zaboravljeni ‘allure’ klasičnog holivudskog glamura, kakav već dugo nismo vidjeli. U takvom dojmu sigurno joj naodmet nisu ni kostimi koje nosi u filmu – vintage, ali i suvremeni Dior i Gucci.

Bezvremenska Adaline

Tu su još i Harrison Ford, kao posve neočekivani ‘blast from the past’ i Ellen Burstin kao Adalinina kći Flemming – za razliku od njezine vječno 29-godišnje filmske majke, za kćer vrijeme nije stalo, pa je zatičemo kao živahnu osamdest-i-nešto godišnjakinju.

Bezvremenska Adaline
‘Bezvremenska Adaline’

Hrvatska premijera filma održana je u najluksuznijoj kino dvorani u zemlji – sali Gold Class Cinestar Arena Zagreb, a prethodila joj je modna revija na kojoj je dizajner Boris Pavlin predstavio kreacije nadahnute modom svih dekada Adalinina života.

Foto: Profimedia

Komentari