Ciklus argentinskog filma u Tuškancu

Od 5. do 10. listopada na rasporedu filmskog programa u kinu Tuškanac je ciklus Pabla Trapera

Ovogodišnji ciklus novog argentinskog filma čini pet naslova Pabla Trapera i predstavlja svojevrsni presjek karijere ovog svjetski značajnog redatelja. Trapero je ovogodišnji dobitnik Srebrnog lava za najbolju režiju filma ‘El Clan, na istinitim događajima temeljene krimi-drame koju časopis Variety titulira ne samo “najiščekivanijim filmom u Argentini ove godine”, nego i “šokantnim” ostvarenjem.
Tuškanački program otvara humorna drama ‘Obitelj na kotačima’ (Familia rodante), zabavan film ceste koji nudi galeriju minimalistički, ali majstorski oslikanih karaktera, 12 članova brojne argentinske obitelji, koji predvođeni osamdesetčetvorogodišnjom majkom i bakom Emilijom (a tumači ju Traperova stvarna baka Graciana Chironi) u vrlo skučenoj kamp-kućici kreću na dugo putovanje, a sve popraćeno latino ritmovima.

Pablo Trapero
Pablo Trapero

U redateljevom opusu posebno mjesto zauzima dugometražni prvijenac ‘Svijet dizalica’ (Mundo grúa) iz 1999. u kome nevjerojatno realistično, gotovo dokumentaristički donosi priču o radniku dizaličaru na gradilištu, a izvrsna crno-bijela sepija-fotografija Cobija Migliorea pojačava dojam o redateljevu promišljenom i zrelom posvajanju neorealističkih utjecaja. Iste godine kad je produciran film je bio pozvan na festival u Veneciju gdje je osvojio dvije nagrade, te još njih 17 na raznim svjetskim festivalima.

Slijedi nagrađivana romantična triler-drama Carancho u kojoj briljira markantni Ricardo Darín hrvatskoj publici poznat iz Oscarom nagrađene politizirane romantične triler-drame ‘Tajna u njihovim očima’ i impresivnih recentnih ‘Divljih priča’.

Tu je i intrigantna krimi-drama ‘Murjak’ (El bonaerense) u kojoj Trapero oslanjajući se na neorealizam i verizam stvara priču o preživljavanju i afirmaciji u korumpiranom i kriminalom gotovo impregniranom svijetu u kojem se moć i sila zloupotrebljavaju na svakom koraku.

U naturalističkoj socijalnoj drami ‘Bijeli slon’ (Elefante blanco) glumački su opet spojeni Ricardo Darín i Martina Gusman iz Carancha, a film čiji naslov označava zdanje nekad zamišljeno kao najveća bolnica u Južnoj Americi, koje je zbog lošeg gospodarskog stanja postalo najveći skvot i srce slumova u Buenos Airesu, još je jedan beskompromisan, snažan, intrigantan, dokumentaristički sugestivan i naturalistički dojmljiv pogled na tamno i mračno naličje suvremenog argentinskog društva.

Ponedjeljak, 5. listopada
Retrospektiva Pabla Trapera
20:00 Obitelj na kotačima (Familia rodante, 2004.)

Utorak, 6. listopada
Retrospektiva Pabla Trapera
19:00 Obitelj na kotačima (Familia rodante, 2004.)
21:00 Svijet dizalica (Mondo Grua, 1999.)

Srijeda, 7. listopada
Retrospektiva Pabla Trapera
19:00 Svijet dizalica (Mondo Grua, 1999.)
21:00 Carancho (2010.)

Četvrtak, 8. listopada
Retrospektiva Pabla Trapera
19:00 Bijeli slon (Elefante blanco, 2012.)

Petak, 9. listopada
Retrospektiva Pabla Trapera
19:00 Carancho (2010.)
21:00 Murjak (El bonaerense, 2002.)

Subota, 10. listopada
Retrospektiva Pabla Trapera
17:00 Murjak (El bonaerense, 2002.)
19:00 Bijeli slon (Elefante blanco, 2012.)

Svi filmovi imaju engleski i hrvatski titl. Ulaznica je 10 kuna, do je članovima ulaz slobodan.

Komentari