Europski žanrovski forum na filmskom festivalu Fantastic Zagreb

Fantastic Zagreb Film prvi je i jedini žanrovski filmski festival u regiji

Festival uz uvijek atraktivan i intrigantn filmski program ove godine prvi put organizira i Europski žanrovski forum. Panel diskusije o crowdfundingu i digitalnim filmskim platformama, žanrovske koprodukcije u Hrvatskoj i regiji, kako prodati svoj film na međunarodnom tržištu i druge teme, te više od 10 regionalnih i međunarodnih projekata u pitching dijelu Foruma očekuju vas 2. i 3. srpnja od 10.30 do 17 sati u dvorani Muller kina Europa. Europski žanrovski forum je paneuropski projekt Black Nights Film Festivala iz Tallinna (jedan od 15 svjetskih A festivala); Night Visions Film Festivala iz Helsinkija (najvećeg nordijskog žanrovskog festivala); Fantastic Zagreb Film Festivala (prvi i jedini žanrovski festival u regiji) te filmske konzultantske kompanije Screen Division (Pariz).

Spring-Seaside

 

Glavni cilj ovog međunarodnog projekta je povezivanje mladih i već dokazanih europskih filmskih producenata, redatelja i scenarista tj. razvoj, promocija i financijska podrška filmskih, televizijskih i web projekata sa snažnim europskim i regionalnim naglaskom i posebnostim,a kao i međunarodnih koprodukcija izvan europskih okvira kroz suradnju s europskim filmskim fondovima, producentskim kućama, nacionalnim filmskim centrima i slično.

Glavne teme o kojima će se raspravljati

– DON’T SHOW ME THE MONEY! (Kako ideju pretvoriti u stvarnost bez državnih sredstava. Međunarodne ko-produkcije u regiji izvan okvira nacionalnih filmskih fondova.)

– LOCAL FLAVOR, GLOBAL TASTE! (Kako napraviti (žanrovski) film zanimljiv međunarodnom tržištu? Kako lokalne specifičnosti, senzibilitet, kulturu, povijest pretočiti u (žanrovski) film za globalnu publiku?)

– TALENT IS NOT ENOUGH! (Od dnevne sobe do svjetskih festivalskih pozornica. Mladi i uspješni europski redatelji i producenti govore što je sve pored talenta potrebno da bi projekt ugledao svjetlo dana i ostvario međunarodni uspjeh.)

– CROWDFUNDING – PUBLICITY STUNT OR A REAL THING? (Jesu li javne donacije uspješna formula ili samo zgodan trik za privlačenje pozornosti? Zašto u regiji nema primjera crowdfunding projekata? Kakva su iskustva drugih europskih zemalja?)

– 300 (Žanrovska (ko)produkcija europskih zemalja s naglaskom na tzv male kinematografije. Zašto i dalje postoji ‘otpor’ prema financiranju žanrovske kinematografije u odnosu na tradicionalnu ‘europsku dramu’?)

– WELCOME TO THE REAL WORLD… (Alternativne platforme za (žanrovski) film. Web serijali, streaming, digitalne platforme, transmedia. Samostalna distribucija protiv tradicionalne. Gdje je tu regionalna produkcija?)

Spring-Crypt

Forum je otvoren i besplatan za sve posjetitelje.

Od vrhunskog filsmkog programa na ovogodišnjem Fantastic Zagreb film festivalu večeras u 21:15 na ljetnoj pozornici Tuškanac pogledajte drevnu japansku narodnu priču ‘Priča o princezi Kaguyi’, koja će zasigurno biti zapamćena kao jedno od najvećih postignuća Studija Ghibli, ali i kao najdulji animirani film koji je izašao iz tog svjetski poznatog studija. Malena djevojčica pronađena je ispod bambusove stabljike i odrasta u domu prodavača bambusa. Njezino ime je Kaguya. Kada Kaguya stasa u djevojku, njezinu ruku zatraži pet mladića. Kaguya za svoju ruku od mladića zatraži nevjerojatne darove. Potom ju zaprosi sam japanski car…

U utorak, 30. lipnja u 21.15 sati na ljetnoj pozornici Tuškanac očekuje vas američki horor iz 1990., ‘Misery’ baziran na istoimenom romanu Stephena Kinga(‘Misery’). Film je pokupio je hvalospjeve kritičara za izvanrednu izvedbu Annie Wilkes, koju je u filmu glumila Kathy Bates i za kojeg je osvojila Oscar za najbolju glumicu za ulogu. Film je uvršten u Bravo top 100 ljestvicu za najstrašnije filmske scene i to je zasjeo na visoko 12. mjesto.

Nakon teške prometne nesreće, romanopisca Paula Sheldona (James Caan) spasi bivša medicinska sestra Annie Wilkes (Kathy Bates), koja tvrdi da je njegov najveći obožavatelj. Annie ga dovodi do svoje kolibe da se oporavi, gdje njena opsesija postane opasna kad otkrije da Sheldon ubija njezin omiljeni lik iz njegovih romana. Kako Sheldon smišlja planove za bijeg, Annie postaje sve više nasilna, pa ga čak prisiljava da oblikuje svoje pisanje da odgovara njenoj nastranoj mašti.

Nakon američkog horora, u 23.30 na rasporedu je senzualna drama ‘Knez od Burgundije’ koja jednostavno uranja u ljubavničke / lezbijske odnose i do kuda su isti spremni ići u zadovoljavanju jedan drugoga. Sado mazo atmosfera u filmu je toliko ‘gusta’ da imate osjećaj da se lijepi za vas!

Za više informacija posjetite www.fantastic-zagreb.com.

Komentari