Glazbeni događaj za pamćenje u Lisinskom

Nakon najvećih pozornica svijeta i nastupa u brojnim svjetskim prijestolnicama poput Amsterdama, Pariza, Tokija, Moskve i Londona, Simfonijski orkestar iz Lucerna pod ravnanjem jednog od najistaknutijih američkih dirigenata današnjice, Jamesa Gaffigana, 24. travnja stiže u koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Ovaj jedinstveni glazbeni doživljaj upotpunit će i istinske zvijezde klasične glazbe - violončelist Truls Mørk te violinistica Vilde Frang

Najstariji švicarski orkestar, Simfonijski orkestar iz Lucerna (LSO), orkestar je svjetske reputacije osnovan davne 1806. godine. Posvećujući veliku pozornost izboru skladbi, repertoar mu obuhvaća razdoblja klasike i romantizma, ali i djela suvremenih skladatelja. Na mjestu šefa-dirigenta je James Gaffifgan čija nevjerojatna sposobnost povezivanja s publikom i glazbenicima stvara pravu glazbenu senzaciju.

LSO, Maerz 2015, Bild Christian Flierl

Truls Mørk, jedan od najboljih violončelista na svijetu, poznat je po tehnički preciznom muziciranju kojem daje nevjerojatnu ljudsku komponentu, pa se na trenutke čini kako njegovo raritetno Domenico Montagnana violončelo iz 1723., čiji je puž izradio slavni Stradivari, oponaša ljudski glas. Mladu violinisticu Vilde Frang glazbeni kritičar nazivaju jednom od najsjajnijih zvijezda violinističkog neba, a upečatljivi i uvjerljivi nastupi priskrbili su joj Nagradu za najbojeg mladog umjetnika u 2012. godini koju joj je jednoglasno dodijelio Credit Suisse.

Isprepletenost strastvenog i energičnog nastupa Jamesa Gaffigana na čelu orkestra s dvostoljetnom tradicijom, s naizmjenice nježnim, a potom vatrenim i strastvenim Mørkovim viranjem te Vildinim hitrim i neustrašivim zvukom violine priuštit će vam glazbeni događaj koji se pamti.

Komentari