Koncert sjećanja na Kemala Montena

U zagrebačkom hotelu International najavljen je veliki koncertni spektakl kojim će se obilježiti prva obljetnica smrti jednog od najvećih kantautora i glazbenika u regiji Kemala Montena. Koncert 'Prijatelji i Kemo – Hiljade pahulja bijelih', nazvan po jednoj od Kemalovih vječnih melodija, održat će se u utorak 19. siječnja iduće godine, u KD Vatroslav Lisinski s početkom u 20 sati

Tereza Kesovija, Gabi Novak, Rade Šerbedžija, Hanka Paldum, Halid Bešlić, Boris Novković, Paula Jusić, Danijela Martinović, Željko Samardžić, Dražen Žerić-Žera, Saša Matić, Željko Bebek, Teška Industrija, Haris Džinović, Ivana i Marija Husar, Enis Bešlagić, Luka Bulić, Max Hozić, Zlatan Fazlić-Fazla, Mladen Burnać i Tamburaški sastav Lyra samo su neki od izvođača koji će zapjevati antologijske pjesme sarajevskog kantautora na velikom koncertu u organizaciji Udruge Kemal Monteno.

”Kemo nas je puno prerano napustio, ali je nam je ostavio u zalog veliki opus svojih prekrasnih glazbenih djela. Kako smo dugogodišnji obiteljski prijatelji i suradnici, ideja o udruzi se rodila vrlo brzo nakon Kemine smrti i u dogovoru s njegovom obitelji željeli smo, na ovaj način, zaštiti njegov lik i djelo. Naš prvi projekt je ovaj koncertni spektakl na kojem će sudjelovati impozantan broj umjetnika iz cijele regije, Keminih kolega i prijatelja, a ovim putem se želim svima zahvaliti što su bez razmišljanja i punog srca prihvatili naš poziv da svi zajedno odamo počast ovom velikom umjetniku”, izjavila je Paula Jusić u ime članova Udruge Kemal Monteno.

‘Napiši jednu ljubavnu’, ‘Dušo moja’, ‘Jedne noći u decembru’ i ‘Nije htjela’ samo su neke od pjesama koje smo godinama rado pjevali s Kemom, a koje će u siječnju interpretirati njegovi brojni prijatelji i kolege umjetnici, s kojima je često dijelio pozornicu i koje je rado pozivao kao goste na svoje koncerte.

“Nažalost izgubili smo i Kemu i Arsena, dva autora i dva prijatelja. Ovaj će koncert biti jedna divna glazbena čarolija, a sretna sam da ću moći dati i svoj djelić i izvesti pjesme koje je Kemo napisao za mene. Iako su obojica otišli prerano, ja ih osjećam tu, Kemu kako mi dolazi i zvoni, popije kavicu. Drago mi je da ćemo se okupiti svi zajedno i odati poštovanje takvom umjetniku”, izjavila je Gabi Novak.

Gabi Novak
Gabi Novak

Teško bi bilo zamisliti druženje uz najljepše Kemalove pjesme bez njegove velike prijateljice Tereze Kesovije koja se prisjetila zajedničkih trenutaka i uspomena koje je vežu uz Kemu.

“Svaki naš sastanak bio je toliko prepun ljubavi i on je bio i bit će zauvijek naš Kemica. Isijavao je dragošću, a te njegove plave oči uvijek su bile pune ljubavi. Ljudi poput njega i Arsena žive i dalje jer ako ste nekoga voljeli i nosili ga u srcu – to srce je i dalje živo, a u njemu su i oni i bit će zauvijek” izjavila je Tereza Kesovija.

Tereza Kesovija
Tereza Kesovija

Ivica Propadalo i grupa Teška industrija nastupit će s dvije pjesme: “Keme, pa i Arsena, više nema s nama, ali uvijek se nasmiješim kada ih se sjetim jer me za njih veže puno lijepih uspomena i simpatičnih trenutaka. Iznimna mi je čast što ćemo nastupiti u društvu ovako velikih umjetnika i da ćemo se još jednom prisjetiti našeg Keme.“

Ivica Propadalo
Ivica Propadalo

Obitelj Kemala Montena je trenutno u Sarajevu, a izuzetno su počašćeni što se toliki broj Keminih prijatelja i suradnika odazvao pozivu i što će svi zajedno 19. siječnja oživjeti uspomenu na ovog neprežaljenog glazbenog velikana.

Glazbeni producent Nikša Bratoš čiji će orkestar pratiti sve izvođače na sceni bio je Kemin dugogodišnji suradnik, a iznimno se veseli skorom koncertu u Zagrebu: “U zadnjih 30 godina
na ovim područjima su propale mnoge države, propalo je puno valuta koje više ne vrijede, ljudima su nestale kuće i njihove stvari. Jedino što je zadržalo vrijednost svih ovih godina su ‘Dušo moja’, ‘Nije htjela’, ‘Moderato cantabile’, ‘Kuća pored mora’ i to ne gubi na vrijednosti nikada. Oni koji su zaslužni za stvaranje takvih vrijednosti zaslužuju da im se oda ovakva počast možda i češće nego jednom godišnje.“

Nikša Bratoš
Nikša Bratoš

Ulaznice za koncert ‘Prijatelji i Kemo – Hiljade pahulja bijelih’ moći će se kupiti od petka, 27. studenoga na blagajni KD Vatroslav Lisinski te internetskoj stranici www.ulaznice.hr. 

Komentari