Korčula se pridružuje proslavi Svjetskog dana glazbe!

Od Hong Konga, Londona, New Yorka, Barcelone, Frankfurta, Pariza, Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Splita (…) pa sve do Korčule točno 21. lipnja, odnosno sljedećeg utorka slavit će se glazba, a Korčula se uključila spektakularnim programom u kojem sudjeluje preko 70 glazbenika na 7 različitih lokacija diljem grada

Ideja o organiziranju ovakvog događaja koji je nešto posebno i novo za Korčulane došla je ravno iz redakcije Radija Korčule, zasigurno najvitalnijeg i najslušanijeg otočkog medija, koji baš ovih dana slavi 20. rođendan. Velikih 20 godina službenog emitiranja programa u ograničenim i zahtjevnim otočkim okolnostima veliki je uspjeh za radijsku ekipu, a kako bolje proslaviti rođendan jednog radija nego slaveći glazbu.

Korčula je jedan od najstarijih gradova u Dalmaciji, osim zidina iz 11. stoljeća, specifične starogradske jezgre, jednog od najstarijih gradskih Statuta iz 1214. godine, ono što je potrebno posebno istaknuti su autentične gradske lokacije s izraženom akustikom koje mame baš svakoga glazbenika dijeliti svoje umijeće s prolaznicima, turistima i stanovnicima u svrhu, ničeg više, osim veselja stvaranje glazbe. Upravo je ta činjenica bila temeljna misao vodilja organizatorima za program koji će sinkroniziranim terminima na sedam različitih gradskih lokacija predstaviti sve vrste glazbe na vrlo poseban način.

plakat_eng-hrv_print-page-001-e1466160325393

Program započinje u 18:30 sati Pop Punktom na vrhu kule s tri srednjovjekovna topa među kojima će ovaj popularni žanr obradama svjetskih pop hitova predstaviti zagrebačko-splitsko-korčulanski cover bend “The Ungratefuls”. Pola sata kasnije u prekrasnom ambijentu najstarije crkvice u gradu, crkve Sv. Petra, odmah pokraj korčulanske katedrale, započet će jedan od najljepših punktova manifestacije – Klasični Punkt. Klasičnu glazbu predstavit će učenici Osnovne glazbene škole “Petar Kanavelić” iz Korčule koja je također nedavno proslavila 20 godina postojanja. U nešto više od pola sata programa spretni dječji prstići prebirat će po žicama mandolina, tipkama klavira, violinama i puhačkim instrumentima uz budno oko i uho svojih profesora i mentora. U 19:30 u Gradskom parku snage će udružiti mladi i malo stariji korčulanski rokeri predstavljajući razne vrste rock glazbe braneći grad, kako sami navode, od cajki ! Obrade poznatih rock hitova izvesti će mladi korčulanski bend “Potres mozga” nakon čega će s glazbom nastaviti rock DJ Dali Pine Tree, odnosno Dalibor Farčić, poznati korčulanski rock glazbenik. Točno u 20:00 na ulazu u stari grad, u Kuli Revelin, Jazz&blues Punkt predstavit će akademski glazbenik Marin Jerkunica i Vanda Ivelja poznatiji pod nazivom “The Borderlines”. Pola sata kasnije u akustičnom prostoru općine, ispred Gradske vijećnice, Klapski Punkt predstavit će čak tri nagrađivane klape, klapa “Nava” iz Orebića, klapa “Korda” iz Lumbarde i klapa “Kuntenat” iz Korčule. Nakon klapa publika će prošetati do Trga Pomirenja-Spomenika gdje će Folklorni Punkt spektakularnom izvedbom folklornog kola “Ero s onog svijeta” predstaviti članovi KUD-a “Ivo Lozica iz Lumbarde. U 21:30 minuta na pozornicu, koja će biti smještena na glavnom gradskom trgu Plokati, popet će se članovi Big benda Moreška. Vrlo upečatljiv zvuk i prizor orkestra s kraja ’30-ih godina prošlog stoljeća uz autentični i pomalo prljavi jazz&swing sound bit će prava predgrupa popularnom bendu TBF koji će nakon dugog niza godina svoje najveće hitove izvesti pred otočkom i poluotočkom publikom. Nakon koncerta pozornicu će zauzeti lokalni DJ Markaya koji će do ranih jutarnjih sati predstaviti elektronsku glazbu, odnosno Elektro Punkt. Program je osmišljen da baš svaki posjetitelj može pogledati baš svaki izvedbu na svakoj lokaciji budući da su nastupi vremenski sinkronizirani, odnosno u razmaku od pola sata. Publika se također može i duže zadržati na pojedinom punktu koji im bude posebno zanimljiv, a svi će imati priliku uživati u besplatnom koncertu jednom od najpoznatijih hrvatskih bendova današnjice.

Komentari