Super-orguljaš Cameron Carpenter svira u Lisinskom

U subotu 9. svibnja KD Vatroslav Lisisnki bit će u znaku posebnog zvuka orgulja zahvaljujući virtuozu Cameronu Carpenteru

Stereotipe koje ste imali o orguljašima možete zaboraviti čim ugledate američkog virtuoza Camerona Carpentera, superzvijezdu koja punk izgled vješto kombinira s velikim talentom.

Nakon diplome na njujorškom Julliardu odlučio je pokazati da i za orguljama publici možete pružiti jedinstveni performans te da je, osim klasične glazbe, na tom instrumentu moguće svirati i pop i jazz. Njegov repertoar obuhvaća neke klasike orguljske literature, poput kompletnih djela J. S. Bacha i Césara Francka, ali i njegove vlastite kompozicije te stotine transckripcija djela koje je sam pripremio.

Carpenter je prvi orguljaš koji je bio nominiran za nagradu Grammy i to za prvi solo album ‘Revolutionary’. Doživite drugačiji zvuk orgulja uz zanimljivog virtuoza na monumentalnim orguljama Lisinskog.

Cameron Carpenter

Program: Johann Sebastian Bach, Marcel Dupré, Wolfgang Amadeus Mozart, Isaac Albéniz, Cameron Carpenter

“Ekstravagantno talentiran… odgovor publike bio je bučan… sve što dotakne postane fantastično i veličanstveno…”, piše o Cameronu Zachary Woolf za New York Times.

“Pali anđeo koji je orguljama vratio njihov grijeh…“, Von Wolfram Goertz za Die Zeit.

“Njegovo sviranje, u kojem koristi registre kako bi stvorio široki spektar boja, je izvanredno. Teško je odoljeti njegovom zavođenju…”, Tim Ashly za Guardian.

Foto: Press

Komentari