Stota izvedba ‘Ritine škole’ za 12 godina Planet Arta

Nakon stote, svečane izvedbe 'Ritine škole' u Dramskom kazalištu Gavella, 18. prosinca na repertoaru Male Scene je repriza

Neovisno Kazalište Planet Art Marka Torjanca, slavi 12 godina postojanja! A tu će važnu obljetnicu proslaviti 100. izvedbom predstave ‘Ritina škola’. Riječ je o jednoj od najnagrađivanijih predstava u Hrvatskoj u kojoj uloge tumače Nataša Janjić kao Rita te pomoćnica redatelja i Marko Torjanac kao Pravdan, koji ujedno potpisuje i režiju te scenografiju predstave te prijevod i prilagodbu teksta.

‘Ritina škola’ Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu. Priča je to o znanju i obrazovanju, koja nam govori o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje, pojavi jedna cura koja – ‘želi znati, želi shvatiti, želi skužiti…!!’? Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo… samo su neka od pitanja s kojima se susreću Rita i Pravdan, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos… U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz ‘Ritine škole’  gledatelji će sigurno razmišljati i nakon predstave.

Stota izvedba ove predstave nametnula se kao sjajan povod za proslavu ove obljetnice tog neovisnog kazališta. ‘Kako nam je deseta obljetnica izmakla uslijed logističkih poteškoća, a petnaestu smo nestrpljivi dočekati, odlučili smo ove sezone obilježiti 12. godina Planet Arta budući da broj 12 označava dovršetak jednog ciklusa i pripremu za sljedeći, a to je upravo trenutak u kojemu se Planet Art sada nalazi. K tome, broj 12 predstavlja i broj psiholoških arhetipova prisutnih u svakom od nas koji su, kako je naučavao Jung, izvor konflikta tj. drame na osobnoj i društvenoj razini, a koje je potrebno prevladati kako bismo živjeli inspirativan, sadržajan i smislen život. Budući da Planet Art od samoga početka, u skladu sa svojom misijom i vizijom, njeguje upravo dramski problemski repertoar kao ishodište osobne spoznaje i društvene promjene, broj 12 našu obljetnicu oplemenjuje i prikladnim simboličkim značenjem’, kazao je osnivač i umjetnički ravnatelj Planet Arta.

Uz to, obilježavanje 12 godina Planet Arta odvijat će se i tijekom iduće godine, a u tom će slavljeničkom razdoblju publici nastojati ponuditi mnoge kvalitetne kazališne sadržaje.

Svečana 100. izvedba predstave ‘Ritina škola’ održat će se 8. prosinca s početkom u 19.30h u Dramskom kazalištu Gavella, dok je repriza na rasporedu 18. prosinca u 20h u Maloj Sceni.

Komentari