Uspjeh predstava Planet Arta ‘Plemena’ i ‘Ritina škola’

Predstave Planet Arta bilježe nove uspjehe, a osim brojnih nagrada bliže se stotim izvedbama što ih svrstava u najgledanije predstave u Hrvatskoj

Kazalište Planet Art vratilo se s izuzetno uspješne jednotjedne turneje po Srbiji gdje je pred prepunim dvoranama izvelo predstave ‘Ritina škola’ i ‘Plemena’ u Narodnom pozorištu u Beogradu te ‘Plemena’ u Knjaževskom srpskom teatru u Kragujevcu na JoakimInterFestu. Beograđani i kragujevčani predstave su ispratili ispratili pljeskom na otvorenoj sceni i povicima ‘bravo’, a dojmovi gledatelja su se nastavili i na društevnim mrežama uz čestitke i pozive za ponovnim dolaskom.

'Ritina škola'
‘Ritina škola’

U Kragujevcu, na najznačajnijem srpskom kazališnom festivalu JoakimInterFestu Slaven Španović osvojio je jednu od najprestižnijih srpskih kazališnih nagrada Joakimov prsten za najboljeg glumca za ulogu Billyja u predstavi ‘Plemena’ nastaloj u koprodukciji Planet Arta i Exit Teatra, a predstave su pozvane da ponovno dođu zbog velikog interesa koji su pobudile.

Da je kultura ona snaga koja gradi mostove i na koju se trebamo više oslanjati potvrđuje ovom prilikom dogovorena koprodukcija između Planet Arta i Narodnog pozorišta u Beogradu planirana za sljedeću sezonu kao i daljnja suradnja s kragujevačkim kazalištem. Srpske medije zanimao je status neovisnih kazališta u Hrvatskoj, a posebno ih se dojmio snažan dramski repertoar Planet Arta baš zbog činjenice što je riječ o neovisnom kazalištu te su, nakon odgledanih predstava Planet Arta zaključili da “opstanak neovisnog kazališta ne podrazumjeva samo komercijalan pristup, već da može opstati i nudeći pravu umjetnost”.

'Plemena'
‘Plemena’

Inače, ‘Plemena’ i ‘Ritina škola’ najnagrađivanije su predstave u protekle dvije godine u Hrvatskoj s osvojenih sedam ondosno osam stručnih nagrada po predstavi, a obje se bliže i stotoj izvedbi što ih svrstava u najgledanije predstave u Hrvatskoj proteklih godina. Kao takve, prepoznate kvalitetom i od struke i od publike, izuzetne su predstavnice hrvatskog kazališta doma i u inozemstvu.

Komentari