Verdijevom ‘Traviatom’ otvorena nova sezona Hrvatskog narodnog kazališta

Do posljednjeg mjesta ispunjeno Hrvatsko narodno kazalište i odlična predstava najavili još jednu uspješnu i bogatu kulturnu sezonu

Službeni početak sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježila je zagrebačka premijera operne predstave Giuseppea Verdija Traviata. U subotu 12. rujna, pred ispunjenim Hrvatskim narodnim kazalištem, ‘Traviata’ je izvedena u integralnoj verziji baš onako, kako je postavljena muzički i scenski na premijeri 2009. u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nastavak je ovo uspješne suradnje zagrebačkog HNK i Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Janusza Kice. U glavnim ulogama ove prekrasne operne priče kao Violeta i Alfredno nastupili su Sanja Kerkez i Sebastian Ferrada te Vitomir Marof u ulozi Georgia Germonta.

Libreto ove opere napisao je Francesco Maria Piave prema drami ‘Dama s kamelijama’ Aleksandrea Dumasa sina, čiji je otac bio autor popularnih romana Tri mušketira i Grof Monte Christo. Drama je praizvedena u Parizu 2. veljače 1852., što znači da je praizvedba Verdijeve Traviate održana svega trinaest mjeseci kasnije, a to je zaista jedinstven slučaj u opernoj povijesti. Verdijeva partitura sadržava i glazbu za ples i društvena događanja, poput svečane večere iz prve slike ili partije karata u trećoj, koja svojom vrsnoćom pripada najkvalitetnijim stranicama toga žanra.

Glavno lice u operi je Violetta Valery, milosnica bogataša koja slučajno susreće iskrenu ljubav, a zatim ju gubi zbog nemilosrdnih predrasuda društva te na kraju, napuštena i shrvana bolešću umire u siromaštvu. Na licemjernost društvene osude mlade djevojke ukazuje i naslov Verdijeve opere – la traviata što znači zalutala ili skrenula s puta. “Nema za te čara neg tvoj provanski rodni kraj”, arija koja je odmah postala šlagerom klavirskih albuma, verglaša i kavanskih glazbi, ne gubeći u više od sto godina otrcane upotrebe ništa od svoje ljepote i sugestivne osjećajnosti ili kako je netko primjetio cijela ‘Traviata’ Verdijeva je prva intimna glazba, njegovo svjedočenje o ljubavi kao ljudskoj sudbini.

Nove izvedbe ‘Traviate’ najavljene su za 18. i 19. rujna i tada će u glavnim ulogama nastupati Sanja Kerkez (u ulozi Violette Valery), Sebastian Ferrada (18. 9.) i Nikša Radovanović (19. 9.) (u ulozi Alfreda Germonta) te Vitomir Marof (18. 9.) i Ljubomir Puškarić (19. 9.) (u ulozi Giorgio Germont).

Među ljubiteljima opere bila su brojna poznata lica kulturne, umjetničke i znanstvene hrvatske scene: redatelji Vinko Brešan, Arsen Ostojić, Bobo Jelčić, glumci Nikša Kušelj, Iva Mihalić s dečkom Leonardom Jakovinom, Biserka Ipša, Alma Prica, Doris Šarić Kukuljica, Senka Bulić, akademik Zvonko Kusić, prof. Nikola Gavella, ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić, tv voditelj Damir Meštrović, radio voditeljica Sonja Šarunić, dizajnerica Borna Rajić i mnogi drugi.

Komentari