‘Zagrebački vremeplovci’ Ane Tonković Dolenčić i Krešimira Dolenčića

Zagrebačko kazalište lutaka predstavlja novu predstavu 'Zagrebački vremeplovci'

‘Zagrebački vremeplovci’, najnoviji naslov na repertoaru Zagrebačkog kazališta lutaka, nastali su prema izvornome tekstu Ane Tonković Dolenčić, u režiji Krešimira Dolenčića, i taj naslov, prvi put u novijoj kazališnoj zbilji prenosi povijest Zagreba iz arhiva, muzeja i udžbenika na pozornicu. Kroz zabavne scenske slike s lutakama koje mogu sve pa i putovati kroz vrijeme, uz najljepše pjesme o našemu gradu, koje uživo izvodi ansambl predstave, od prapovijesnih vremena pa sve do ne tako daleke prošlosti, upoznajemo povijesne osobe, legende i prijelomne trenutke koji su formirali obrise današnjeg Zagreba.

Ovom se predstavom djeci školskoga uzrasta, ali i svima koji se toga žele prisjetiti, nastoje približiti stoljetna nastojanja stanovnika ovoga prostora, ne samo kao školsko gradivo, nego i kao osjećaj pripadnosti gradu u kojemu živimo.

‘Kad je nastao Zagreb? Kako se gradila Katedrala? Zašto su se svađali stanovnici Gradeca i Kaptola? Odakle toliko njemačkih riječi u govoru Zagrepčana? Tko su zapravo purgeri? Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja netko već zna ili ih se prisjeća, a netko će tek u trećem razredu osnovne škole, za ocjenu, odgovarati na njih. ‘Zagrebački vremeplovci’ u tome će im pomoći, putujući mirnim i burnim trenucima, stoljećima povijesti našega grada otkrivajući svojoj publici kako se razvijao Zagreb od prapovijesnih vremena pa sve do današnje, suvremene metropole’, piše autorica teksta Ana Tonković Dolenčić.

Kreatorica lutaka je Ana Sekulić, a scenografkinja Irena Kraljić. Skladatelj i aranžer glazbe je Mario Mirković, a svjetlo je oblikovao Elvis Butković. Djecu koja putuju kroz vrijeme glume Katarina Perica Kirin i Borna Galinović, a plejadu likova iz zagrebačke povijesti oživjeli su Boris Mirković, Željko Šestić, Branko Smiljanić, Janko Popović Volarić, Anđelko Petric, Jadran Grubišić, Marina Kostelac i Adam Skendžić. Mladen Čutura odigrao je ulogu tate, a Mario Mirković i Leonard Mišić zaslužni su za glazbu koja se izvodi uživo na sceni.

Premijera je na rasporedu u petak 6. svibnja u 19 sati, pretpremijera dan ranije, 5. svibnja u 18 sati. Prve izvedbe u slobodnoj prodaji su zakazane za 14. i 15. svibnja. 

Komentari