Kad pažljivo osmišljeni svijet protresu duhovi prošlosti…

Glumica Ana Vučak na promociji nove knjige Emily Giffin, pročitala je ulomak kako bi dočarala djelić onoga što čitatelji u romanu mogu očekivati

Dugoočekivani roman popularne autorice Emily Giffin, konačno je vani. U nakladi Algoritma objavljen je njezin šesti uradak, naziva ‘Gdje pripadamo’.

Ako se još niste ‘dokopali’ nekog od njezinig romana, možda će vas priča o tome kako je postala književnicom, natjerati da uzmete neku njezinu knjigu u ruke. Naime, Emily baš ništa nije moglo spriječiti da počne pisati. Ta diplomirana pravnica vrlo je brzo shvatila da je posao za koji je studirala ne zadovoljava te je prije više od desetljeća donijela odluku na kojoj joj mnogi zavide – preselila se na drugi kontinent i krenula ispočetka. Početak u Londonu nije bio nimalo lak, ali pokazao se punim pogotkom. Svojim istančanim i prepoznatljivim, pravim ženskim stilom pisanja, Giffin je našla put do srca čitateljica pripovijedajući o dobrim ljudima uhvaćenim u mrežu neriješenih međusobnih odnosa. Ova autorica u svim je svojim bestselerima na osebujan način istražila našu potragu za ljubavlju – i ono što nam se dogodi kad je nađemo. U njezinim romanima, toliko bliskima suvremenoj čitalačkoj publici, linija između dobrog i lošeg često je zamagljena, završetci nisu uvijek elegantni, a imamo priliku naučiti da ponekad vrijedi riskirati kako bismo se izborili za ono što doista želimo (ili ne želimo). Omraženi likovi postaju ranjive heroine s kojima se lako poistovjetiti. Neočekivani na svim pravim mjestima, lišeni klišeja, a puni lakih odgovora na teška pitanja (poput, primjerice, majčinstva i vjernosti), to su, jednostavno njezini bestseleri. Stoga i ne čudi činjenica kako je Giffin među najprodavanijim američkim književnicama, kako su joj romani redovito na top listi najprodavanijih knjiga časopisa New York Times, a oskarovci poput Hillary Swank otkupljuju prava na ekranizaciju njezinih romana.

‘Gdje pripadamo’

O ROMANU:

Marian Caldwell ima život koji kao da blješti s naslovnica glamuroznih časopisa: producentica je uspješne TV serije, s prebivalištem na njujorškom Manhattanu i dečkom koji je vlasnik televizijske mreže, zgodan i sofisticiran jednako koliko je uspješan. S karijerom u usponu i stabilnom vezom ispunjenom večerama u prestižnim restoranima i ljetovanjima na ‘it’ mjestima, uvjerila je sve, uključujući i samu sebe, da joj je život baš kakav je oduvijek priželjkivala. No, jedne će se večeri na njenim vratima naći Kirby Rose, osamnaestogodišnja djevojka koja predstavlja živo utjelovljenje prošlosti za koju je Marian uvjerena kako ju je zauvijek ostavila iza sebe. Od trenutka kad će se Kirby (ponovno) naći u njenom životu, Marianin će pažljivo osmišljeni svijet – uključujući pritom i vlastiti identitet – biti protresen do srži. Duhovi prošlosti i sjećanja među kojima posebno mjesto zauzima strastvena mladenačka afera od prije osamnaest godina počet će prijetiti srušiti sve ono za što je još do nedavno smatrala najvažnijim na svijetu. Za mladu i odlučnu Kirby taj će susret potaknuti otkrića koja će je lakše provesti kroz zamke odrastanja te je natjerati da drugačije vidi svoju obitelj i međusobne odnose, ovaj put u mudrijem, slatko-gorkom svjetlu.

Komentari