Prednosti življenja prema danskom receptu za sreću zvanom hygge

Mnogi bi htjeli biti poput Danaca, koji su proglašeni najsretnijim građanima svijeta

U posljednje vrijeme mnogi su poželjeli biti sretni, baš kao Danci. I to još više nakon što je objavljena, i na hrvatski jezik prevedena, knjiga ‘Hygge – danski recept za sretan život’, autora Meika Wikinga. Premda u našem jeziku ne postoji jedinstvena riječ koja bi bila prijevod riječi hygge (izgovara se hiuge), taj termin znači blagostanje, ugodu, zadovoljstvo življenja, uživanje u blagodatima života, društvu svojih najmilijih te svemu onome vrijednome življenja. Stoga i ne čudi da su Danci, obzirom da žive po hygge načelu, proglašeni najsretnijih građanima svijeta. I premda je ugodno živjeti u Danskoj, ni tamo nije svaka priča idealna, no većina ipak uspijeva ugađati sebi.

O tome je najbolje zna Kristina Wolsperger Danilovski, autorica hita ‘Danci i stranci’, koja je na prošlotjednoj promociji ove nove knjige pričala o svojim iskustvima iz života provedenog u najsretnijoj zemlji na svijetu. Priznala je kako joj je knjiga pomogla da se prisjeti osjećaja i promjena koje je doživjela nakon što se iz Hrvatske preselila u Dansku. Posebna smirenost i opuštenost, zadovoljstvo i sreća tog naroda izrodila se kao način ‘preživljavanja’ u klimatski i vremenski specifičnim uvjetima. Tako Danci posebnu pozornost daju interijeru svoga doma, pa je Wolsperger Danilovski naglasila važnost ugođaja koji se posebice naglašava običnim, malim svjećicama koje ‘žmirkaju’ po cijeloj prostoriji. Oduševljena načinom života koji je upoznala u Danskoj, Kristina se ipak osvrnula na vrlo često spominjano nepovjerenje Danaca prema strancima. Ta osobina se i u knjizi naglašava kao jedna od glavnih mana naroda koji se najugodnije osjeća u malom, privatnom i poznatom okruženju.

O hygge fenomenu pričala je i Nada Mirković, kao o ležernom i opuštenom načinu života napominjući kako, generalno govoreći, Hrvati hygge teže uvode u svoj život. Riječ je o tipičnom ‘mediteranskom’ mentalitetu koji nas, tvrdi Mirković, karakterizira kao narod koji se iznimno brine o tome kakav dojam ostavljamo. Ta osobina nije prisutna kod Danaca – njihova ležernost, opuštenost i uživanje, vidljivi su i u načinu odijevanja pa i u pripremanju hrane. Tvrdi da je, provodeći vrijeme u Danskoj, prvi put upoznala osjećaj uživanja i opuštanja bez posebna razloga, u malim stvarima, ali velikog značaja.


Komentari