Zašto je Frankfurt globalni glavni grad ideja

Otvoren je 68. Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu, najvažnija svjetska manifestacija posvećena knjizi i pratećim industrijama koji traje do nedjelje 23. listopada

Naših 17 nakladnika i sedam mladih autora Zoran Antičević, Ružica Aščić, Katja Grcić, Ivan Jozić, Valent Pavlić, Iva Tkalec i Borna Vujčić pod motom ‘Oni dolaze’ predstavljaju Hrvatsku. Tema ovogodišnjeg nastupa Republike Hrvatske je ‘Hrvatska: povijest – kultura – život’. Tako se uz nakladnike i autore, kroz vizualni identitet moderno uređenog prostora predstavljaju i hrvatski dizajn, kulturni turizam te naše prirodne ljepote i znamenitosti.

Tradicionalno, na sajam u Frankfurt iz cijelog svijeta pristižu izdavači, nakladnici, agenti, vlasnici autorskih prava, filmski producenti, knjižari, autori, prevoditelji kako bi zajedno surađivali i poslovali. Na sajmu izlaže oko 7000 nakladnika iz više od 130 zemalja svijeta. Ukupno ga posjeti oko 300.000 posjetitelja i 10.000 novinara iz cijeloga svijeta.

Zemlje počasni gosti sajma su Kraljevina Nizozemska i belgijska pokrajina Flamanska koje zajednički nastupaju uz slogan ‘Sve ovo dijelimo'(‘This is what we share’).

Ovogodišnji počasni gost sajma je David Hockney, svjetski poznati slikar koji je među prvima još 80-tih godina prošloga stoljeća počeo ‘slikati’ pomoću računala, a danas iako pozne dobi slika pomoću tableta.

U sklopu sajma dodijelit će se i Globalna nagrada za ilustraciju – The Global Illustration Award, a održava se i izložba njemačkih ilustratora knjiga. Knjiga je povezana s filmskim biznisom i proizvođačima video igara a i njih sajam povezuje i umrežava, a publika će putem Pinteresta glasati za najomiljeniji ne-knjiški (nonbook) proizvod i birati najbolju knjigu prema izboru publike. Intrigira nas budućnost knjige, a tu je svakako zanimljiva i 3D knjiga u koju se ulazi pomoću posebnih naočala a čitatelj/gledatelj se može uplesti u radnju i razgovarati s likovima. U Frankfurtu je i cijeli 3D paviljon s filmovima, video igricama i virtualnom stvarnošću. Omiljeni dio posjeta je i Galerija okusa – paviljon s kuharicama i knjigama posvećenim hrani iz cijeloga svijeta i 3D live kuhanjem i kušanjem! Frankfurt je kako moto sajma knjiga kaže – pravi globalni glavni grad ideja!

Komentari