‘Ženska priča’ u spomen na Žuži Jelinek

Na prekrasnoj lokaciji, Zagreb 360° (Ilica 1a, 16.kat nebodera), u dvosatnom programu, voditeljica, stand up komičarka i spisateljica Marijana Perinić 24. veljače u 20, 00 h ugostit će prijatelje i suradnike nedavno preminule Žuži Jelinek

‘Žensku priču’ u veljači obilježit će sjećanja na legendarnu Žuži Jelinek, u pričama i uspomenama njenih prijatelja i suradnika.
U devedeset i šestoj godini ‘otišla’ je Žuži Jelinek. Duhovita, kakva je uvijek bila, govorila je da ide tamo gdje su njeni muževi, pa joj dosadno sigurno neće biti.

Pravim imenom Suzana Ferber, rođena u Budimpešti, život legendarne Žuži počinje odrastanjem u židovskoj obitelji do prvog odlaska u Pariz, kada joj je bilo sedamnaest godina. Trojica braće stradala su joj u logorima, a roditelje je iz Jasenovca spasila u posljednji čas. Mlada šnajderica, bolničarka u ličkoj partizanskoj jedinici, nakon rata otišla je u Ameriku, a po povratku otvorila ‘boutique’ u kojem se oblačila jugoslavenska prva dama Jovanka Broz. Pariz i slučajni susret sa Ninom Ricci i Coco Chanel odredit će joj budućnost. ”Gospođo, ova vam haljina ne paše, ne stoji vam lijepo”, usudila se reći legendarnoj Chanel. ”Što ti šmrkljivice znaš”, odbrusila joj je Coco, ali je sljedeći dan opet došla do nje, u tvornicu Nine Ricci, kako bi se ipak posavjetovala s mladom curom koja je ostavila dojam na čuvenu modnu ikonu.

Idilu građanskog života pomeo je rat i strašni događaji koji su Žuži ostali uvijek u sjećanju. I pod stare dane znala je pričati o užasima rata, ponavljajući da se oni nikada ne smiju ponoviti. U doba komunizma u bivšoj Jugoslaviji, Žuži se preselila s djecom i roditeljima u Ženevu. Proslavila se u modnom svijetu izvan granica Jugoslavije, a domaći tisak ju je zbog toga prozvao ambasadorom mode. Svoj nadimak je dobila i u inozemnom tisku koji ju je nazivao najpoznatijom modnom kreatoricom iza Željezne zavjese.
Žena čiji je život bio dovoljno uzbudljiv za filmsku ekranizaciju, voljela je pričati priče u kojima je uvijek na prvom mjestu bila ljubav. Tijekom života napisala je deset knjiga, među kojima su ‘Mijenjaju li se muškarci’, ‘Čar mode’, ‘Od seksa do vječnosti’, ‘Živjeli muškarci’, a zadnja, njena autobiografija ‘Žuži – Život Žuži Jelinek’ objavljena je 2014. u izdavačkoj kući Nova knjiga Rast, uz uredničku podršku Nade Horvat. U svojim je tekstovima pisala i o svakodnevnim problemima, zdravstvenom odgoju, osobnoj higijeni i odnosu prema novcu. O Žuži je u produkciji Hrvatske radiotelevizije snimljen i biografski dokumentarac redatelja Darka Halapije i scenaristice Andree Ćakić. Četrdesetominutni film pod nazivom ‘Mislim da ja to ne zaslužujem’ premijerno je prikazan 2007. u kinu Tuškanac.
”Sve sam postigla hrabrošću. Važno je u životu biti i pošten, jer je poštenje velika ljudska vrlina”, jedna je od Žužinih brojnih izjava koje će inspirirati njene prijatelje i suradnike da u Ženskoj priči podijele s publikom svoja sjećanja i uspomene na ovu jedinstvenu ženu.

Komentari