‘National Geographic – Hrvatska iz zraka’ na milanskom EXPO-u

Nakon što je izložba 'National Geographic - Hrvatska iz zraka' postala hit u Hrvatskoj gdje ju je u 11 gradova vidjelo preko pola milijuna ljudi, otisnula se na put po svijetu te je 18. lipnja službeno otvorena u Milanu u sklopu programa EXPO in Città

‘Hrvatska iz zraka’ ‘najveći je fotografski projekt u Hrvatskoj ikad. Autor Davor Rostuhar sedam godina fotografirao je Hrvatsku iz raznih letjelica, rezultat čega je 200 unikatnih fotografija koje na nov način otkrivaju prirodne i kulturne ljepote Hrvatske. Fotografije su premijerno prikazane u Zagrebu prije točno godinu dana, u domu HDLU (džamija) gdje su srušile rekord posjećenosti tog kultnog galerijskog prostora. Nakon Zagreba izložba je krenula putovati po Hrvatskoj u formi postamenata koji se postavljaju u centralne prostore gradova (trgove, rive…), a hrane se sunčevom energijom da bi po noći mogli pružati rasvjetu fotografijama – što je koncept koji je prvi u svijetu osmislio Klub za ekspedicionizam i kulturu, nositelj projekta ‘Hrvatska iz zraka’. Izložba je do sad proputovala Dubrovnik, Split, Hvar, Zadar, Varaždin, Rijeku, Osijek, Koprivnicu, Čakovec i Pulu, a vidjelo ju je preko pola milijuna ljudi.

Generalni konzulat RH u Milanu, gdje se ove godine održava EXPO, prepoznao je potencijal tog projekta te je organizirao postavljanje izložbe u popularnoj ulici Corso Garibaldi u samom centru Milana. Projekt su podržali Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska turistička zajednica, Zaklada Hrvatska kuća, Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede.

otvorenje izložbe 'Hrvatska iz zraka'

Službenom otvaranju izložbe 18. lipnja prisustvovali su direktor HTZ-a g. Ratko Ivičić, Damir Grubiša, veleposlanik RH u Rimu, gđa Biserka Bucković, iz ureda gradonačelnika Zagreba, predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva poljoprivrede, TZ grada Zagreba, grada Hvara, brojni veleposlanici u Milanu i drugi uvaženi uzvanici kao i organizatorica izložbe konzulica RH u Milanu Iva Pavić i autor Davor Rostuhar.

otvorenje izložbe 'Hrvatska iz zraka'

Talijanska publika moći će izložbu razgledati do 1. srpnja, a potom izložba nastavlja putovati Hrvatskom te će do kraja godine biti postavljena u Opatiji, Umagu, Šibeniku, Novalji, Vodicama, Korčuli i Gospiću, a već se planira postavljanje u drugim svjetskim metropolama iduće godine.

Ako želite vidjeti o kakvim je fotografijama riječ, pogledajte video, koji sadrži pedeset ponajboljih fotografija Hrvatske iz zraka po autorovom izboru. Taj je video prvi službeni materijal postavljen na Internet, te se odmah počeo viralno širiti društvenim mrežama.

Ako vam se sviđa, podijelite ga i drugima.

Više informacija o projektu (o rasporedu izložbi, o tome kako nabaviti fotomonografiju, itd…) možete pronaći na www.hrvatskaizzraka.com.

Komentari