10 savjeta kako zaštititi stan ili kuću od provalnika

Bilo da izbivate iz svojega doma na duže ili kraće vrijeme, sačuvajte ga od neželjenih posjetitelja

1. Dogovorite se sa susjedima da redovito isprazne vaš poštanski sandučić, ali i da povremeno upale svjetlo u vašoj kući ili stanu.

2. Ne ostavljajte nikakve poruke po kojima se može naslutiti da vas nema kod kuće. Pri tome mislimo na poruke na vratima i na telefonskoj sekretarici.

3. Ne ostavljajte ključ ispod otirača, u lončanici sa cvijećem ili na ostalim “prijateljskim” pozicijama. Također nemojte ostavljati ključ vašega doma nekome u koga nemate potpuno povjerenje.

4. Ugradite vanjsko svjetlo sa senzorom za kretanje. Za malo novca možete omesti lopova u krađi.

5. Uklonite svaku potencijalnu pomoć kao što su, primjerice, ljestve ili drvo, kako ne biste pomogli lopovu i olakšali mu ulazak u kuću. Ne morate nužno ukloniti drvo koje se nalazi tik uz kuću, ali možete odrezati niže grane.

6. Obavezno zaključavajte kuću, i kada putujete i kada ste kod kuće. Svaki put na izlasku provjerite jeste li zaključali vrata, ali i dok ste u kući svakako provjerite jeste li zaključani jer se najveći broj provala upravo dogodi dok su vlasnici u kući.

7. Zatvorite sve prozore u kući dok vas nema. Imajte na umu da provalnik može ući i kroz podrumski prozor, nemojte zaboraviti na njega.

8. Zaboravite uvjerenje da živite u dobroj četvrti i da vam neće nitko provaliti. Mirni kvartovi najčešća su meta provalnika.

9. Kupite alarm koji će se oglasiti ukoliko netko pokuša ući u vaš dom na silu. Tako ćete biti najopušteniji dok vas nema kod kuće.

10. Osigurajte kuću u slučaju da je zateknete praznu kada se vratite s odmora. Prije izbivanja popišite i fotografirajte sve vrijedne stvari koje imate kako biste imali dokaze da su vam uistinu ukradene.

 

Komentari