10 trikova za male kuhinje

Dobro osmišljena tehnologija, u kombinaciji s individualnim rješenjima za odlaganje stvari, svaku će kuhinju, pa i onu najmanju, pretvoriti u mjesto gdje se može komforno kuhati i boraviti. Uz ukrasne predmete sve se pretvara u pravu domaću atmosferu

1. Svijetle boje

Fronte kuhinjskih elemenata neka budu svijetle. Krem nijansa doima se ugodnijom i toplijom od čiste bijele. Ako volite rustikalni stil drva, odlučite se za svijetlo drvo i decentne ručkice.

2. Sjajne površine

Kuhinjski elementi s frontama visokoga sjaja reflektirat će prostoriju i stvarati privid dubine. Prednost im je i to što ih je lakše održavati od mat površina.

3. Pročelja bez ručkica

Elementi bez ispupčenih ručkica svakako su poželjni u malom prostoru. Imate dvije mogućnosti – jedna je da ručkice budu utisnute kao udubine u vrata, a druga je da svi elementi imaju sustav otvaranja na pritisak. I u većim je kuhinjama problematično ako imate monumentalne ručke o koje zapinjete pregačom dok pripremate jelo.

male kuhinje

4. Cjelovitost elemenata

Kad su elementi poput sudopera ili štednjaka sliveni s radnom površinom, odnosno u istoj ravnini ili čak napravljeni kao dio iste cjeline, sve će se doimati skladno, jednostavno i prostrano.

5. Apotekarski ormarić

Uski visoki ormarić ispunit će i najmanje niše u kuhinji, a ipak nudi dovoljno prostora za odlaganje.

6. Kutni elementi

Kutni kuhinjski elementi s rotacijskim vratima, policama i posebnim osvjetljenjem nude prostor i tamo gdje ste mislili da ga nema. Zgodno je rješenje i sudoper smješten u kut.

male kuhinje

7. Šank prema sobi

Male je kuhinje najbolje otvoriti rušenjem zida prema sobi – kao pregradu postavite šank koji potom nudi dodatan prostor.

male kuhinje

8. Podignuta napa

Napa smještena bliže stropu ostavit će prostor za nesmetano kuhanje, moći ćete se slobodno nagnuti nad tave i lonce, a usto će i vizualno otvoriti prostor iznad štednjaka. Treba dobro odmjeriti do koje se visine maksimalno može podignuti kako bi ipak ispunjavala svoju funkciju.

male kuhinje

9. Posmična vrata

Posmična staklena vrata prema kuhinji ne samo da lijepo izgledaju nego i štede prostor u kuhinji.

10. Ugradbeni uređaji

Mnogi električni kuhinjski uređaji mogu se kupiti kao ugradbeni aparati koji se mogu smjestiti u visini očiju. Tako aparat za espresso kavu može postati lijepo stiliziran kuhinjski caffe bar.

Foto: AMZ

Komentari