5 pravila za kupnju madraca

Ako vam se dogodilo da ste kupili madrac kojim naposlijetku niste bili zadovoljni, zasigurno ste niste vodili važnim pravilima za kupnju madraca. U nastavku vam donosimo njih pet, te otkrivamo razlike između pojedinih madraca

1 Odvojite dovoljno vremena

Na miru isprobajte ponudu madraca tako što ćete leći na njih, i to najbolje u više dućana. Podrobno ispitajte različite modele madraca. Okrečite se i premještajte, a nemojte zaboraviti ni sjesti na madrac kako biste provjerili jesu li svi položaji udobni.

2 Tvrd ili mekan?

Tvrdi madraci su za teške osobe, a mekani za one sitnije građe. To pravilo u načelu stoji, no i tu postoje iznimke. Važno je da vam je madrac udoban i da se na njemu osjećate ugodno.

3 Vodite računa o detaljima

Madrace bi kod kuće trebalo redovito okretati kako bi se ravnomjerno habali. Stoga je bolje odlučiti se za model s velikim i praktičnim ručkama. Važno je i da se navlaka može jednostavno skinuti kako bi se mogla oprati kod kuće ili odnijeti u kemijsku čistionicu.

4 Koliko bi trebao koštati?

Skupo ne znači istovremeno i dobro. No jeftino (najčešće) jest loše. Cijenom izrazito povoljni madraci tijelu najčešće ne pružaju odgovarajuću potporu, i to prije svega u bočnom položaju. Ako nemate novca za
najkvalitetniji madrac, izdvojite barem za onaj srednje klase. To je dugoročna investicija koja će vam se isplatiti.

5 Mogućnost zamjene

Obratite pozornost na to postoji li mogućnost zamjene ili povrata madraca. Konačno, tek je nakon nekoliko
noći moguće utvrditi jeste li odabrali pravi madrac ili vam odabrani model ipak ne odgovara. Za vrijeme isprobavanja madraca kod kuće nužno je na njemu ostaviti zaštitnu foliju.

U čemu je razlika?

Hladna pjena

hladna pjena

Ovo je pravo rješenje za nemirne spavače. Madraci od hladne pjene, naime, pružaju potporu u svim položajima. Hladna pjena ima lagani zagrijavajući učinak Jezgra od džepičastih opruga. Ovi su madraci dobri za one koji se puno znoje jer imaju pojačanu moć upijanja i brzog otpuštanja vlage. Važno je znati da je kod upotrebe tih madraca dodatna letvičasta podnica često nepotrebna.

Jezgra od džepičastih opruga

jezgra od džepićastih opruga

Ovi su madraci dobri za one koji se puno znoje jer imaju pojačanu moc upijanja i brzog otpuštanja vlage. Važno je znati da je kod upotrebe tih madraca dodatna letvičasta podnica često nepotrebna.

Lateks

lateks

Budući da je mekan, lateks je i iznimno prilagodljiv. Madraci od lateksa dobri su za one koji pate od ukočenosti. Idealni su za mršavije osobe.

Tekst Nikolina Petan/Lisa
Foto: Press, Profimedia

Komentari