6 ključnih faktora pri kupnji stana

Kupnja nekretnine za mnoge je najveća životna investicija, pa prostor za pogrešku treba biti sveden na minimum, savjetuju stručnjaci

Istraživanja su pokazala da su se aktualne cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj vratile na razine s kraja 2004. godine, pa su stručnjaci za nekretnine iskoristili takvu prigodu i ‘zasuli’ savjetima sve one koji sanjaju o vlastita četiri zida. Oni tvrde kako je upravo sada pravo vrijeme za kupnju dugoželjene nekretnine.

Pozamašan financijski zalogaj

No rastuća nezaposlenost i smanjenjem dohotka raspoloživog za potrošnju i investicije kućanstava u uvjetima još uvijek visoke neizvjesnosti oko ekonomskog oporavka glavni su razlozi skepticizma i još uvijek male zainteresiranosti Hrvata za kupnju vlastitog stana ili kuće. Pritom potražnju kućanstava za novim stambenim kreditima nisu stimulirale ni banke s, primjerice, nižim kamatnim stopama. Tomu kumuje i veliko nepovjerenje u banke (zbog situacije s nepovoljnim kreditima u švicarskim francima i slično) pa je onaj tko se ipak u ovakvoj situaciji odluči na pozamašan fi nancijski zalogaj – zapravo vrlo hrabar.

Preduvjeti za kupnju

A da pritom kupac mora biti i vrlo pametan, tvrdi i zagrebačka arhitektica Marija Šarušic iz Nimar arhitekture, koja je u posljednja dva mjeseca u Zagrebu obišla nekoliko desetaka stanova oglašenih na prodaju i pritom uočila na što sve potencijalni kupci posebno trebaju pripaziti kada kupuju dugoželjeni dom iz snova. Uz preduvjet da su papiri stana čisti (što podrazumijeva uredno vlasništvo, uporabnu dozvolu, energetski certifikat i upis u zemljišne knjige te katastar), važno je proučiti najmanje šest ključnih faktora: omjer soba i površina, instalacije u kuhinji i kupaonici, vanjsku stolariju, parapet, zadnji kat i okolnu izgradnju.

“Iako potraga za idealnom nekretninom ima svoje zamke, osnovne arhitektonske savjete lako svladava svaki laik. Kupnja nekretnine za mnoge je najveća životna investicija, pa prostor za pogrešku treba biti sveden na minimum. Zbog toga kupcima savjetujemo da pri odabiru nekretnine budu vrlo pažljivi te da, po potrebi, zatraže i savjet stručnjaka”, istaknula je arhitektica Šarušić.

6 Ključnih faktora na koje morate obratiti pozornost pri kupni stana – savjeti arhitektice Marije Šarušić

1 Omjer soba i površine

Svakako trebate pripaziti na omjer soba i kvadrature. Česta je zamka da se pod malom kvadraturom stana nudi velik broj soba koje su većinom naknadno ispregrađivani dijelovi stana i po potrebi retvoreni u spavaće sobe, često bez potrebnog osvjetljenja i cirkulacije svježeg zraka.

2 Instalacije u kuhinji i kupaonici

Pri kupnji nekretnine svakako obratite posebnu pozornost kod starijih stanova. Nužno je provjeriti kada su izvedene te posljednji put obnavljane instalacije u kuhinji i kupaonici. Taj podatak uvelike može smanjiti cijenu stana jer je obnavljanje instalacija velik trošak za budućeg vlasnika.

3 Vanjska stolarija

Kod stare gradnje prijeko je potrebno pregledati i vanjsku stolariju. Ako se, primjerice, nije mijenjala od izgradnje, potrebno je usporediti cijenu postojeće nekretnine i visinu ulaganja u odgovarajuću stolariju koja bi budućim stanarima omogućila kvalitetu života kao u novogradnji.

4 Parapet

Stanovi koji imaju ispunu parapeta drvenim, metalnim i sličnim pločama sa slabom toplinskom i zvučnom izolacijom, većinom su građeni sredinom prošlog stoljeća (tzv. limenke) i znatno niže kvalitete od klasične gradnje. Uz zamjenu stolarije veliko ulaganje traži i zamjena parapeta panelima s izolacijom.

5 Zadnji kat

Stanovi na zadnjem katu zgrada pod ravnom pločom, većinom iz 70-ih godina prošlog stoljeća, imaju veliki problem s toplinom: ljeti se pregrijavaju, a zimi ih je teže zagrijati. Dio tih stanova ima i problema s vlagom te curenjem kada pada kiša, a da bi se sanirao krov iz pričuve, potrebna je suglasnost svih suvlasnika zgrade.

6 Okolna izgradnja

Kod stanova na nižim katovima (u prizemlju te na prvom i drugom katu) treba obratiti pozornost na okolnu izgradnju. Bez obzira na orijentaciju, takvi stanovi ne dobivaju dovoljno prirodnog osvjetljenja i topline ako su zgrade u kojima se nalaze, primjerice, u neposrednoj blizini visokih zgrada.

Tekst: Nikolina Petan/Lisa
Foto: Profimedia

Komentari