Bakreni detalji u interijeru su ‘in’ – inspirirajte se našim prijedlozima

Povratkom industrijskog stila u interijere, metal je opet postao vrlo popularn materijal, a naročito bakar. No, za razliku od drugih vrsta metala, on će oplemeniti i utopliti svaki prostor

Volimo izbjegavati metal u interijerima, naročito kada se radi o privatnom prostoru. U uredima, trgovinama i klubovima on je vrlo poželjan jer odaje dojam elegancije, prestiža i glamura. Kada je pak o našem domu riječ, tu ipak volimo da vlada – topla i ugodna atmosfera, ma koliki pristalica minimalizma bili. I u tom slučaju volimo u svaku prostoriju unijeti neki element koji će ga oplemeniti i utopliti. U tom slučaju metal, naročito ako se radi o bakru, idealan je odabir. Za razliki od drugih metala, on ipak nudi toplinu i mekoću (sjetite se samo starinskih kuhinja s bakrenim posuđem).

Može to biti pravi bakar ili pak materijali presvučeni kvalitetnim plastičnim slojem koji je vjerna imitacija bakra. Ili pak materijali koji će biti u crvenkasto-smeđim nijansama bakra. Sjajni sloj ovoga materijala osim topline, nudi i profinjenost svakom interijeru, a refleksija koju stvara glatni metalni sloj pravu vizualnu atrakciju.

Svoju popularnost bakar duguje povratkom industrijskog stila u interijere, iako se može izvrsno sljubiti i s drugim stilovima – primjerice, rustikalnim, shabby chicom ili pak minimalizmom. Bakar je najviše prisutan kroz detalje poput rasvjetnih tijela (visilica, stolnih i podnih lampi), klub stolića za dnevne boravke, okvira za slike, zdjela, šalica, svjećnjaka… Iako, mnogi su se dizajneri ohrabrili te napravili komade namještaja od bakra – stolce, stolove, komode… ili pak oblažu cijel zidove u broncu ili bakar. U trgovinama možete pronaći taburee i naslonjače te zidne tapete u sjajnim bakrenim nijansama koje variraju od svijetlo smeđe pa sve do svijetlo ružičaste.

S doziranjem bakra i bakrenih nijansi uvijek trebate paziti na umjerenost – u jednoj prostoriji dovoljan je jedan ili tek dva takva elementa. Naročito budite oprezni kada je riječ o bakrenom namještaju. Ovim metalom i njegovim imitacijama stvara se potrebni kontrast u interijeru, stoga on ne smije dominirati.

Komentari