Dom ispunite proljetnim bojama

Neka vam veliko proljetno pospremanje bude i prilika da osvježite svoj dom novim nijansama na zidovima. Ako niste spremni izdvojiti puno novaca, obojite samo jedan ili dio zida

Bijela je ne samo klasik kada je boja u interijeru u pitanju, nego i trend – svi volimo bijele kuhinje, bijele ugradbene ormare, bijele police i bijele klub stoliće u dnevnoj sobi. No, ne dopustite bijeloj da potpuno prevlada prostorom jer će vaš dom izgledati odviše sterilno i beživotno. I posve slijepo slijeđenje trendova je ono što dizajneri interijera nikada ne preporučuju.

Kako je proljeće idealno vrijeme da razmislite osvježavanju i unošenju novina u svoj dom, najlakšu i najpovoljniju promjenu ćete postići promjenom boja zidova. Ako nemate vremena, a i niste spremni izdvojiti više novaca, možete u novu boju presvući samo jedan zid u prostoriji ili samo jedan njegov dio.

Primjerice, vrlo je efektno kada je obojana površina slijedi namještaj – širinu kreveta, police za tv ili sofe u dnevoj sobi. Tada ti komadi namještaja još više dolaze do izražaja, a još atraktivnije će izgledati ako na zid objesite uokvirenu fotografiju ili umjetničku sliku.


Tek i unošenjem tamnije ili svijetlije nijanse na jedan ili dio jednog zida od one koja dominira prostorom dogodit će se uočljiva promjena u interijeru. Primjerice, u sobu s bijelo obojanim zidovima unesite laganu nijansu sive ili bež boje.


Visoki stropovi podnose svašta – glomazne, ekstravagantne detalje, jarke boje, tamne boje, velike komade namještaja, raskošne lustere, brojne slike i police… Ako imate takav dom, poigrajte se s jakim bojama – crvenom, ružičastom, tamnozelenom…


Ako želite ostvariti intimu u prostoru i nije vam toliko bitan dojam da on izgleda veći nego što jest, slobodno upotrijebite neku tamniju boju. Odvažite se, primjerice, crnu staviti i u spavaonicu. Crna je sada trend u kuhinjama, gdje nerijetko služi kao ploča za pisanje, no dobro će se snaći i u spavaonici i neće nimalo zahladiti prostor.


Nježne pastelne nijanse nikada nisu izašle iz mode ni kada je uređenje interijera u pitanju. Žuta, ružičasta i ljubičasta uvijek su poželjne i nisu vezane isključivo uz domove u kojima su vlasnice žene. Odvažite se na pastelni iskorak i uvjerite se u ljepotu koju unose ove nijanse u dom.

A ako pak volite igrati na sigurno, opredjelite se za bež i smeđe nijanse. Naročito je popularna cappucino nijansa koja će unijeti toplinu i profinjenost u prostor.

Komentari