Grafiti na platnu kao unikatan dar!

Krešo Golubić iz Zagreba već se 25 godina bavi grafitiranjem, a osim ukrašavanjem vanjskih zidova sprejevima, svoju umjetničku crtu ispoljava Stencil Artom na platnu, koji pak može biti originalna zidna uspomena

Premda bi djeca na zidu svoje sobe vjerojatno poželjela pravi grafit našeg sugovornika, uličnog umjetnika i crtača grafita Krešimira Golubića, ono čime biste mogli zadovoljiti njihov ukus su grafiti na platnu – s likom nekog omiljenog glazbenika, glumca, benda ili pak svojim vlastitim.

dsc_0809

Riječ je o posebnoj tehnici oslikavanja platna kroz šablone odnosno stencile tj. o Stencil Art tehinici, kojom se Krešo, kako ga odmilja zovu bavi već godinama. Zapravo, u grafite se zaljubio još 80-ih godina prošlog stoljeća, a onda je 1992. uzeo sprej u ruke i svoju fascinaciju grafitima počeo prenositi na zidove, platna…

dsc_0987Puno truda i strpljenja

I premda se sve, kako on to kaže, naizgled čini jednostavnim, potrebno je jako puno truda i strpljenja. ‘Za jednu sliku na platnu potrebno mi je otprilike 5 do 7 dana, odnosno večeri, s obzirom da mi je grafitiranje hobi, a ne osnovni posao. Zapravo stvar postaje zahtjevna onoliko koliko ju ja sam poželim zakomplicirati. Ako nemam neki zadani motiv, bilo da je to slika omiljenog pjevača, omot neke stare ploče ili pak portret djeteta, trudim se pronaći nešto neuobičajeno, nešto što još nitko nije izveo’, govori nam Krešo na grafiti sceni znan pod pseudonimom Leon GSK. Nedavno je imao svoju prvu izložbu Stencil Arta u Zagrebu.

dsc_0804

S klincima je najljepše raditi

Osim toga, čest je gost na dječjim rođendanima, na kojima osim slavljenika i njegova društva i Krešo neizmjerno uživa. ‘S klincima mi je najljepše raditi! Sve što im pokazujem i o čemu im pričam je jako interesantno… pričam im o povijesti grafita, pokazujem slike grafita i crtača grafita iz 70-tih ili 80-tih, a kad im u drugom dijelu pokažem njihove originalne skice u svom Black Booku (to je neka vrsta grafiti spomenara u kojoj skiciram buduće radove) onda se skroz oduševe. I naravno, kada prime sprej u ruku i krenu crtati. To je najbolji trenutak’, govori nam Golubić koji je svoju ljubav prema grafitiranju već prenio i na svoje sinove, desetogodišnjeg Leona i tri godine mlađeg Tadeja.

dsc_0787

‘Mlađi je baš talent, on bi me mogao naslijediti’, kazao nam je sa zadovoljstvom ovaj umjetnik, koji pak svoj talent koristi i u edukativne svrhe. Naime, nerijetko biva pozvan kao gost-predavač u osnovnim školama te djeci priča o grafitima kao umjetnosti, a ne kao činu vandalizma. ‘Trudim se objasniti im da nije fora devastirati zidove, već je poanta u tome da ih se ukrasi grafitima i tako pokaže kreativnost’, objašnjava Krešo, koji je jedno od takvih predavanja imao na FUŠ festivalu u osnovnoj školi Ivana Merca u Zagrebu.

004 006013

Komentari