Kutak za čitanje…

Ima li većeg 'gušta' navečer kad ostatak ukućana zaspi (posebice onih najmlađih) zavaliti se u udobni naslonjač s knjigom u ruci? Kako urediti kutak za čitanje doznajte u nastavku...

Unatoč tvrdnji kako smo ušli u internetsku eru i da ljudi uglavnom još čitaju samo na internetu, broj prodanih knjiga u svjetskim knjižarama, ali i u nas, govori o posve suprotnom trendu. Knjiga nije samo sadržaj, slova na papiru, knjiga je način života, koncept, nešto poput japanskog vrta s pijeskom i grabljama, nešto što nas umiruje i poziva na poniranje u sebe. S tom bi se tezom sigurno složili svi zaljubljenici u pisanu riječ. Zbog toga svaki pravi ljubitelj knjiga ima svoje omiljeno mjesto za čitanje, kutak za povlačenje u svijet priča.

Iako čitanje knjiga podrazumijeva mir i povlačenje u sebe, obiteljski način života prisiljava nas na kompromise, jer je jasno da u manjem stanu baš i ne možemo imati sobu za sebe i svoje knjige. Zato je zgodno organizirati kutak u okviru dnevne sobe, po mogućnosti bliže prozoru radi dnevne svjetlosti. Udoban naslonjač i neki stolić do njega, na koji je moguće odložiti šalicu kave ili čaja, zgodno je rješenje. Obratite pozornost na to da kutak za čitanje ne bude na frekventnome mjestu.

Kako nerijetko tijekom dana nemamo vremena zavaliti se u naslonjač i čitati, svojem omiljenom hobiju uglavnom se posvećujemo u večernjim satima. Zbog toga je važno nabaviti kvalitetnu rasvjetu i tako sačuvati vid. Svjetiljku je najbolje smjestiti bočno, lagano iza naslonjača, i snop njezina svjetla usmjeriti na knjigu.

Foto: Profimedia 

Komentari