Male kuhinje – kako ih opremiti i maksimalno iskoristiti

Ako je vaš prostor predviđen za kuhinju skučen, iznimno je bitno pomno osmisliti svaki centimetar kako bi se dobilo više mjesta za skladištenje, veća funkcionalost i dojam većeg protora

Suvremeni način stanovanja, među ostalima, ima jednu zajedničku osobinu, ili preciznije rečeno, boljku, a to je nedostatak prostora. Naročito se to odnosi na stanove, u kojima se u malo kvadrata nastoji pronaći mjesta za što veći broj soba i sadržaja. Nekoć je kvadratura za dvosobne stanove iznosila i preko 60 četvornih metara, a danas se u takav prostor smještaju i do tri spavaonice, uz dnevni boravak i kuhinju. No, takvi zahvati maksimalnog iskorištavanja prostora uglavnom ne idu na korist glavnim dijelovima stana – dnevnoj zoni odnosno kuhinji, blagovanju i boravku. Kuhinja je centar doma i u njemu se uvijek nešto događa. Stoga je bitno, i to posebice kada je skučenost u pitanju, pomno i ako je moguće, uz pomoć stručnjaka, koncipirati prostor, kako bi se iskoristio svaki centimetar i odabrali elementi u koje će stati što više toga, a da prostor ne izgleda zagušeno niti manji nego što jest. Nudimo vam nekoliko ideja i savjeta kako to postići.

Organizacija i funkcionalost

Uz estetsku komponentu, najbitniji kriteriji svake dobro osmišljene i isplanirane kuhinje su funkcionalnost i dobra organiziranost prostora. Trebalo bi sve biti raspoređeno tako da vam je nadohvat ruke i da imate što manje muke pri spremanju suđa, kuhanju, odlaganju namirnica u ormare. Zato je dobro angažirati stručnjaka jer će on znati kakve ormare i police uzeti, kako napraviti najlogičniji raspored svih elemenata, kako dobiti još koju policu za skladištenje… Zato je dobro da u tom slučaju razmislite o naručenoj kuhinji po mjeri. Tako ćete dobiti maksimalno iskorišten i prilagođen prostor.

Veliki ormar i indukcijsko kuhalo

Današnje moderne kuhinje koncpirane su tako da umjesto klasične podjele na gornje i donje elemente često imaju ugrađene ormare, zatvorene od stropa do poda u koje doista može stati niz sadržaja – od ugrađene pećnice, polica, perilice suđa… U takve ormare može se ugraditi i jedan otvoreni element gdje će stati sudoper te indukcijsko kuhalo – manje je od klasične peći te, osim vremena kuhanja, štedi i prostor.

Zidovi kao dodatni skladišni prostor

Dio slobodnog zida, koji se nalazi između gornjih i donjih elemenata možete iskoristiti za police na koji ćete smjestiti dio suđa, ili ga, uz pomoć ugrađenih kukica, objesiti.Okrugli stol ili šank

Često u prostor kuhinje moramo smjestiti i blagovanje, odnosno stol sa stolcima. Idealno i vrlo trendi rješenje je veliki pult odnosno šank koji ima višestruku namjenu. Služi naime kao radna ploha za pripremu jela, kao skladišni prostor za suđe i namirnice (donji dio) te kao stol za blagovanje. Ako niste pristalica ovakve ideje nabavite okrugli stol jer on zauzima manje prostora ili pak stol na razvlačenje ili naslonjen uza zid, a stolice neka budu na sklapanje. One koje ne koristite samo smjestite uza zid ili preselite na balkon te ih po potrebi vratite u funkciju.

Svijetli tonovi

Najbolji odabir je svakako bijela boja – ona će povećati prostor i učiniti ga svjetlijim nego što jest. Oblik elemenata kao i boja zidova također može povećati prostor. Osim bijele, u obzir dolaze i sve neutralne nijanse – bež, siva, prljavo bijela… No, kako mjesto zbog svoje veličine i neutralnih nijansi ne bi bilo odviše uniformirano i bezlično, preporučuje se kombinacija s drugim nijansama i detaljima u boji. Naši primjeri pokazuju i kako sve druge nijanse dolaze u obzir… stoga nemojte robovati bijeloj ili svijetlim tonovima ako nisu vaše omiljene boje.

Komentari