Mirjana Mikulec savjetuje kako interijer oplemeniti prirodnim kamenom

Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec piše o tome kako se u interijerima poigrati s oblogama od prirodnog kamena

Jačanjem ekološke svijesti i općeg trenda povratka prirodnom, u uređenju interijera prilično je tražen prirodni kamen, bilo kao podna ili zidna obloga. Iako se obično veže uz mediteranski stil ili kontinentalnu rustiku, kamen je popularan i kod uređenja suvremenih, modernih prostora, bez obzira je li riječ o kućama, stanovima ili poslovnim prostorima smještenim u bilo koji dio grada.

Osim što kamen već u prirodi dolazi u najrazličitijim bojama i strukturama, daljnje varijacije postižu se različitim stupnjevima obrade, veličinom i načinom slaganja ploča. Tako će primjerice, glatki polirani kamen pridonijeti monumentalnosti i ekskluzivnosti prostora, dok će neobrađeni kamen stvoriti prisnu i toplu atmosferu.

Kako bi ljepota kamena došla do izražaja, predlažem kamene zidove lišiti suvišnih detalja poput slika, ogledala, zidnih satova i sl. Umjesto dekorativnih predmeta na takav zid dobro je smjestiti kamin obučen u kamen ili pak za suvremeno uređene prostore kamine minimalističkih linija.

Za zidove koji u nekoj prostoriji nisu obučeni u kamen predlažem upotrebu neutralnih boja kako se zid u kamenu ne bi nepotrebno vizualno ‘zagušio’ te da prostor zadrži osjećaj prirodnosti.

Pravilnim izborom rasvjete možemo postići odlične efekte – bilo da je riječ o rasvjeti sa stropa ili podnoj, jednom ili više rasvjetnih tijela usmjerenih upravo tamo gdje želimo, na grubo obrađenom kamenu se stvara interesantna igra svjetla i sjene.

Slična pravila vrijede i za opeku – spadate li među sretnike koji imaju u svom prostoru vidljivu, golu opeku, često nije potrebno baš ništa kako biste naglasili njegovu ljepotu.

dnevna soba

Iako je crvena, uobičajena boja opeke svojevrsni klasik, ona nerijetko zahtijeva da ostatak interijera bude nešto manje ‘hrabar’ i, recimo to tako, podređen opeki. Želite li zadržati ljepotu i teksturu ciglenog zida, ali niste sigurni da bojom i izgledom odgovara vašem stilu, dobro rješenje je bojenje u bijelo. Nekoliko slojeva bijele boje popularan je način da osvježite i ‘podignete’ prostor, a osobito će dobro izgledati u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku.

Možete se poigrati stilovima i količinom boje pa će tako ravnomjerno nanesena boja odavati dojam urednosti i jednostavnosti, a nemarno naneseni slojevi ispod kojih se nazire prirodna boja opeke imat će više edgy efekt i odgovarati ljubitejima industrijskog stila i vintage detalja.

Ipak, prije no što se odlučite na bojenje, obavezno se raspitajte i dobro informirajte.

Komentari