Moderne zamjene za keramiku u interijeru

Iako se čine nezamjenjivim oblogama koje štite od vlage i vode, keramičke pločice u novije vrijeme dobile su dostojnu alternativu, koja uz praktičnu ima i jaku estetsku komponentu

Keramika je toliko praktičan materijal da ga vlasnici stavljaju u sve dijelove svoga doma, a ne samo u kupaonice, hodnike ili pak kuhinje. Možete ih naći u spavaćim sobama i kuhinjama – i to naročito u domovima koji se nalaze u krajevima s toplijom klimom ili pak tamo gdje su vlasnici uveli podno grijanje. Keramika je naime hladan materjal, ali zato savršeno štiti od vlage i vode i iznimno je praktična za održavanje te otporna na mehaničke utjecaje. No, u novije vrijeme keramika je dobila konkurenciju, i to dostojnu. Ako opremate svoj novi dom ili razmišljate o adaptaciji postojećeg, a želite nešto drugačije i originalnije, nudimo vam nekoliko prijedloga….

BETON

Jedan od trendova u uređenju doma, koji se naselio baš u sve njegove prostorije pa čak i spavaću sobu. Nekoć podloga na koju su se stavljali drugi materijali pa tako i keramika, danas je ‘in’ – u sirovom, blago uglancanom obliku. Jeftin je, lagan je i praktičan za održavanje kada se nalazi na podu ili pak zidu, a zbog njegove neutralnosti možete ga kombinirati sa svim bojama. U smjesu možete dodati i bojani agregat (posebna vrsta cementa) koji mu može promijeniti boju. Kada vam za nekoliko godina dosadi, samo nanesete novi sloj obloge po želji – parketa, keramike, laminata…

STAKLENE PLOČE

Alternativa zidnim keramičkim pločicama sve je zastupljenija u kuhinjama i kupaonicama. Staklo je u pravilu mutno, što ga čini ne samo vizualno atraktivnim nego i praktičnim za održavanje, jer se mrlje od kamenca i prljavštine slabo vide. Također ga možete nabaviti u svim nijansama te prilagoditi boji svoje kuhinje. Ako ćete ga stavljati iznad kuhala, svakako, neka to bude kaljeno staklo jer je otpornije na visoke temperature.

EPOKSI SMOLA

Monolitne epoksidne podne obloge nekoć su krasile samo podove bolničke hodnike i ordinacije, a danas su našle mjesto i u našim domovima. Prednost epoksi smole pred ostalim materijalima jest njezina visoka kvaliteta – čvršća je čak i od betona. A usto je i – elastična i nema fuge te se ispod nje može stavljati podno grijanje. Vrlo lako se održava i dolazi u različitim bojama, zbog čega je neki građevinari stavljaju i kao dekorativni sloj na zidove. Vrijeme postavljanja može trajati i do šest dana, jer se nanosi u tankim slojevima kojima je potrebno sušenje od 24 sata do nanošenja idućeg premaza.

Komentari