Motovunska ljepotica kao iz minulih vremena

Zaljubite se u bajkovito zdanje 'The Hilltop Retreat' u Motovunu, koje nas romantičnim i minimalistički uređenim interijerima zavodi na prvi pogled

Malo tko može posjetiti Motovun i iz ovog gradića u čarobnoj Istri otići bez dojma! Jer, on vam oduzme dah i zaledi pogled još u trenutku dok se, vozeći dolinom Mirne, sve više približavate odredištu. Upravo je takav utisak taj magični srednjovjekovni gradić ostavio na mladom bračnom paru, Davidu Plantu i Sarajki Vandi Vučićević, kad su došavši u Hrvatsku iz Londona (gdje danas ponovno žive), prvi put posjetili Istru. Motovun ih je toliko osvojio da su odmah krenuli u potragu za nekretninom. I baš kao u sami gradić, na prvu se zaljubili u kuću sagrađenu još u 18. stoljeću, koja je do tada bila vlasništvo talijanske obitelji, čiji dio i danas živi u gradiću na brežuljku opasanom zidinama. Premda bi malo koga baš oduševile ruševine unutar i uokolo kuće i veliko stablo koje je među njima raslo, David i Vanda imali su viziju vile koju su kroz godine i oživjeli.

“Kuću smo renovirali nekoliko godina trudeći se stvoriti svojevrstan ‘townhouse’ stil, kojeg smo smatrali najprikladnijim za takvu kuću. Nabavili smo ručno napravljene prozore i dvokrilna vrata za sve otvore na kući i unutar nje, te naručili ručno izrađene stepenice od hrasta – priča nam Vanda, koja osim što sa suprugom kreira časopis i web stranicu Time Out s brojnim međunarodnim izdanjima, svoju umjetničku crtu njeguje baveći se fotografiranjem. A itekako ju je pokazala uređujući ovu životopisnu vilu u kojoj je na zanimljiv način uklopljeno staro i novo, rustikalno i moderno…

The Hilltop Retreat
The Hilltop Retreat
The Hilltop Retreat

“I meni i suprugu bilo je bitno da sve bude izrađeno od prirodnih materijala, a da pritom sve izgleda onako kako bi izgledalo kao da je izrađeno u nekim minulim vremenima. Osim starog kamenog ovala za čuvanje maslinovog ulja, koji je ostao u zidu unutar kuće, ništa drugo nije ostalo od originalne gradnje” kaže Vanda.

The Hilltop Retreat

Istovremeno, kuća ima centralno grijanje, klima uređaje, kuhinju s retro kućanskim aparatima, velikim štednjakom i drvenim plohama, pomno birane komade namještaja kupljene većinom u Istri… što potvrđuje taj njezin starinski štih. Sastoji se od tri prostrane spavaće sobe od kojih se jedna, ona u potkrovlju prostire duž cijele etaže… tu su i dva predvorja, dvije prostrane kupaonice, te vrt smješten odmah podno motovunskih zidina. A pogled… pogled je jednostavno čaroban.

The Hilltop RetreatThe Hilltop RetreatThe Hilltop Retreat

U njemu su prvih nekoliko godina uživali vlasnici, koji su nakon odluke da se ponovno vrate u London svoju ljupku vilu ‘prepustili’ turistima. The Hilltop Retreat danas uspješno iznajmljuju, no obavezno rezerviraju nešto vremena za uživanje u njoj i Motovunu, za sebe i svoju danas četveročlanu obitelj.

The Hilltop RetreatThe Hilltop RetreatThe Hilltop Retreat
The Hilltop RetreatThe Hilltop Retreat

Foto: Vanda Vučićević
Vše info: ovdje

Komentari