Ruke i mašta rade svašta

"Svaki komad drva u sebi krije neku tajnu, koju ja volim otkrivati. Uživam u stvaranju i pritom se služim rukama i maštom", kaže umjetnik Miljan Miljković, čiji su mornari, ćakulone, brodovi, srca i mala mista s potpisom Daska&Letva pronašli put do mnogih srca

Nesuđeni profesor fizičke kulture i bivši maneken Miljan Miljković
oduvijek je iskazivao kreativni duh, pa je njegova mama Katica jednom prigodom ‘zatekla’ sva vrata u stanu obojena u drugu boju. Iako je diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, Miljan je zapravo nesuđeni arhitekt, kipar, dizajner interijera…, sve ono što bi rado studirao da je sa svojim 18 godina mogao znati što će ga u budućnosti zanimati.

Miljan Miljković

Mornari, ćakulone, brodovi…

Na radost svih zaljubljenika u originalna umjetnička djela, prije tri godine otkriven je njegov talent za fino ‘manevriranje’ u radu s drvom i morskim naplavinama, pa su figurice mornara, ćakulona, brodova, uokvirenih drvenih srca te malih mista u okviru i na dasci ubrzo pronašli put do srca brojnih obožavatelja i obožavateljica. “Znatiželja je ono što vas u ovom zanimanju tjera naprijed. Osim toga, mora tu biti i neke strasti i želje za traganjem. A starine, ako može, zašto ne bi bile ljepše! One imaju neku toplinu, priču i dušu. Djeluju toplije nego moderan namještaj i stvaraju posebnu atmosferu u prostoru u kojem se nađu”, govori nam ovaj mladi umjetnik o čijim djelima možete više doznati na Facebook
stranici Daska&Letva.

Daska&Letva

Ime koje je odabrao za brend na najbolji način predstavlja njega – osim što zvuči veselo, vezano je upravo uz drvo!

Radost otkrivanja tajni drva

Priznaje kako ga sve više privlače veliki drveni komadi pa u njegovom radnom prostoru možete vidjeti brojne stare ormare i komode, starinska drvena vrata i stolove, razne kovčege i druge zanimljive odbačene stvari koje godinama skuplja gdje god stigne. Svi oni čekaju svojih pet minuta slave jer Miljan radi prema trenutačnoj inspiraciji. “Svaki komad drva u sebi krije neku tajnu, koju ja volim otkrivati. Uživam u stvaranju i pritom se služim rukama i maštom. Volim oblikovati drvo, slušati što mi govori, pustiti ga da me odvede nekim svojim putevima, da mi šapne što želi postati – mornar, srce ili brod. Osim toga, kada počneš nešto raditi rukama, kreneš u to zato što to voliš, zato što je to bilo prikriveno negdje u tebi i čekalo je priliku da ispliva na površinu. I kada radiš ono što zaista voliš i u čemu uživaš, onda to ljudi to prepoznaju, jer si u taj rad dao dio sebe, ostavio neki svoj trag, utisnuo svoje srce. Ako je to iskreno, onda ti se s adrese na koju si poslao srce vrati ljubav”, kaže naš sugovornik.

Daska&Letva

Poput svakog istinskog umjetnika, Miljan inspiraciju pronalazi u sebi i u svemu što ga okružuje. Ponekad mu zainteresirani kupci daju potpunu slobodu u kreiranju, a ponekad i oni svojim željama sudjeluju u stvaranju – posebno ako se radi o nekom personaliziranom poklonu, pa se žele što više približiti osobi i prirodi onoga za koga je rad namijenjen.

Daska&Letva

Rad na uređenju interijera

Nedavno je, primjerice, prema narudžbi ravnatelja Lada Kreše Dabe radio jedan TV kutak, zatim klupe za Make up studio vizažistice Lucije Juroš i razne druge projekte, a želja mu je sve više raditi na uređenju interijera. Zato je jedan od njegovih budućih projekata i planova izložba zajedničkih radova s dragom prijateljicom i kolegicom, ilustratoricom Valentinom Marek iz brenda Ilustracija Tika.

S Valentinom surađuje već neko vrijeme, a njihov je plan uskoro napraviti izložbu u Umjetničkom centru Lauba. U nju bi bili uključeni i neki art komadi namještaja te originalno uređeni interijeri. Trenutačno radi na novim skulpturama i umjetničkim djelima koja će se prodavati u galerijama u Šibeniku te na Korčuli, Krku i Hvaru. “Drvo traži moju emociju. Bez suzdržavanja, u svaki svoj rad unosim cijelog sebe i nekako ta dvojnost ljubavi onda prelazi na onoga koji to gleda. To je ta ljubav koja se izmjenjuje i može biti naše veliko utočište. Uostalom, ako mi je darovan ovaj talent, moram ga hrabro čuvati i duboko uzgajati. Osim toga, u meni jednostavno postoji neka želja da dodam svijetu malo boje, da barem malo uljepšam svijet oko sebe i da podmetnem svima malo svog srca pod krov. Svima nam treba dobrote i radosti”, kaže sa smiješkom za kraj simpatični Miljan.

Komentari