Sobne biljke – biološki filter u vašem domu

Otkrivamo vam koje su najpogodnije za određenu prostoriju u domu

Brojna istraživanja pokazala su da zelenilo umanjuje stres i poboljšava koncentraciju i raspoloženje. Osim toga, biljke uvelike poboljšavaju kvalitetu zraka u vašem domu. Kućne, odnosno sobne biljke održavaju zrak koji udišemo svježim i kvalitetnim. Ako ih pravilno rasporedite po određenim prostorijama u kući, pružit će vam još više koristi.

DNEVNA SOBA

Osim što je jednostavna za održavanje, biljka mirni ljiljan ili jedarce smanjuje štetna isparavanja kemikalija iz pokućstva, boja sa zidova i mirisa novog namještaja. Uz to još eliminira i štetna zračenja s televizijskih ekrana i monitora.

BLAGOVAONICA

Palma areka odličan je biljni ovlaživač zraka. Uklanja iz prostorije brojne toksične supstancije kao što su formaldehid, trikloretilen i ksilen. Veliki je konkurent električnom ovlaživaču zraka zato što palma areka veličine 1,8 m otpusti oko litru vode tijekom 24 sata.

KUHINJA

Zeleni ljiljan može upiti dio “prljavog” zraka nastalog kuhanjem, odnosno isparavanjem kuhinjskog dima i pare. Ova biljka nije zahtjevna što se tiče vode, svjetla i temperature. Uklanja ugljični monoksid koji se stvara kuhanjem na plinu, ali i ugljični dioksid, smog, benzene i druge neželjene spojeve.

SPAVAĆA SOBA

Aloe vera tijekom noći otpušta kisik, dok istovremeno apsorbira ugljični dioksid. Zbog toga je odličan izbor za noćni ormarić. Ujedno čisti zrak od benzena i formaldehida, toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje.

DJEČJA SOBA

Patuljasti sobni gerber može iz zraka ukloniti benzen koji ispuštaju plastika, sintetička vlakna, guma, tinte i drugi industrijski materijali koji se nalaze u dječjim igračkama, ali i u cijelome domu.

Komentari