Točka na ‘i’ uređenja svakog stola

Pažljivo odabran nož, vilica i žlica stavit će ‘točku na i’ uređenja svakog stola. Gotovo jednako bitan kao i posuđe, pribor za jelo odražava ukus, naglašava prigodu i dodaje onaj završi 'touch' na stolu

Klasičan, moderan ili otkačen? Možete li si priuštiti, nabavite barem po četiri seta od svakog stila. Budući da se u današnje vrijeme još rijetko kupuju kompleti od (preko)brojnih primjeraka, možete se poigrati i nabaviti pribor od raznih materijala, raznih oblika i boja.
Nekadašnju tradicionalnu srebrninu, koja se laštila samo za svečanosti, sada su zamijenili primjerci koje je lako oprati u perilici, a napravljeni su od nehrđajućeg čelika ili legura raznih metala od kojih su neke presvučene srebrom. Drške su često od plastike, smole ili drva. Prije kupovine svakako se kod trgovca raspitajte o načinu pranja i održavanja te je li materijal otporan na koroziju.

posuđe

Obavezno svaki komad primite u ruku te osjetite kako vam ‘leži’, je li težina odgovarajuća, a oblik ugodan i ergonomski. Čak i ako vam se neki neobičan dizajn svidi, odustanite od kupovine ukoliko osjetite da ga neće biti ugodno koristiti.

Obilasci second hand shopova, sajmova antikviteta i rasprodaja u trgovinama sa stvarima za dom mogli bi rezultirati zanimljivom kolekcijom koju ćete vaditi i kombinirati prema prigodama i raspoloženju.

posuđe

Čišćenje i održavanje:

– Izbjegavajte dugo namakanje jer bi mineralne soli uz vode mogle oštetiti površinu.
– Izvadite pribor iz perilice čim je pranje završeno kako bi se mogućnost korozije smanjila na minimum.
– Izbjegavajte duži doticaj s vrelom vodom, soli, octom, jajima, umakom od rajčice, voćem i vinom kako ne bi nastale mrlje na površini.
– Izbjegavajte istovremeno pranje srebrnog pribora s onim od čelika budući da bi metali mogli reagirati te stvoriti tragove ili promjene u boji.
– Komadi od nehrđajućeg čelika ne mogu hrđati, ali mogu pokupiti komadiće hrđe koja je stvorena na drugim predmetima.

Komentari