Uredite radni kutak u dnevnoj sobi

Prilagodite prostor svojim potrebama i ukusu

Radni kutak najčešće rješavamo običnim pisaćim stolom, ali to nije uvijek ni jednostavno ni dovoljno. Mnogi nemaju dovoljno velik stambeni prostor da bi cijelu jednu prostoriju namijenili uređenju radne sobe, stoga radni dio uklapaju u kvadraturu dnevne sobe. Zbog toga je važno dobro iskoristiti prostor predviđen za radni kutak. Stol, stolac i polica osnovni su komadi pokućstva za uređenje radnoga kutka u dnevnoj sobi. Kako i gdje urediti radni kutak?

Ako za to postoji mogućnost, bilo bi ga najbolje smjestiti uz prozor, gdje dopire dnevna svjetlost uz koju je puno ugodnije i lakše raditi. Dakako, ako osoba radi od kuće, smještaj radnoga kutka pokraj prozora bit će od presudne važnosti. No, ako je riječ o osobi koja je cijeli dan na poslu izvan kuće i tek navečer radi kod kuće za radnim stolom i računalom kako bi se pozabavila nekim svojim sekundarnim djelatnostima, tada smještaj stola uz prozor nije od presudne važnosti.

Ono što je puno važnije jest to da taj stol bude odmaknut od televizora, glazbene linije, odnosno da bude što dalje od buke, jer će osoba za radnim stolom rijetko kada biti u prilici biti sama u dnevnoj sobi.

Radni prostor treba koncipirati u skladu s poslom za koji je namijenjen. Primjerice, radni kutak prevoditelja mora imati računalo i police s rječnicima, kao i prostor za papire i bilješke. Nemojte zanemariti važnost kvalitetne rasvjete: stolna svjetiljka mora bacati snop svjetla na ono što čitate ili pišete i nikako ne smije bliještati izravno u oči.

Foto: Profimedia

 

 

Komentari