Donje rublje vam se brzo uništava? Nešto radite krivo!

Neki komadi vašeg donjeg rublja toliko su vam lijepi da biste ih željeli nositi svaki dan... a dogodi se da, zbog njihove osjetljivosti i krivog način održavanja, vrlo brzo postanu neprepoznatljivi

Lijepo dizajnirano rublje i od kvalitetnih, ali osjetljivih materijala poput svile i čipke odjevni su komadi na koje žene ne žale potrošiti novac. Posve razumljivo, jer im je jednostavno nemoguće odoljeti. Zato smo ponekad bijesni kada vidimo da je nakon samo nekoliko pranja izgubilo boju, razvuklo se i opustilo, iz rubova počnu viriti tanke gumice. Razlozi se mogu kriti ne samo u vremenskom faktoru, nego i u načinu održavanja. Pomažemo vam da otkrijete radite li nešto krivo!

Krivi program na perilici

Pamučno rublje trebate prati na višim temperaturama, no za ono osjetljivije – svileno ili od finijih materijala s čipkom to ne vrijedi. Za takvu vrstu donjega rublja predviđen je poseban program na perilici – ‘fino rublje’ (30 stupnjeva) na kojem se inače peru zavjese te vuneni i svileni odjevni predmeti. Manji broj okretaja kao i slabije centrifugiranje, karakteristični za ovaj program, čine da se takvi komadi tekstila manje oštećuju. Također, program za fino rublje zahtijeva i odgovarajući deterdžent.

Sušenje u sušilici

Iako je sušilica rublja spasonosna u zimsko doba, kada imamo puno toga za oprati i k tome još imamo veliku obitelj, ali morate biti svjesni da se tako svi odjevni predmeti (a naročito ono osjetiljvije) dodatno oštećuje. Kroz sušenje se donje rublje ne samo oštećuje i boja brže izbljeđuje, nego i gubi elastičnost, a čvrste košarice od grudnjaka izgubiti oblik.

Pretjerujete s pranjem

Često pretjerujemo s mijenjanjem donjeg rublja – gaćice su, naravno iznimka. Naime, mnogi nakon jednog nošenja bacaju grudnjake i potkošulje u pranje, što je posve nepotrebno. Prečesto pranje dovest će do bržeg propadanja rublja. Idealno bi bilo, ako se jako na znojite i nije ljetno vrijeme da grudnjake nosite nekoliko dana i perete na ruke ili u posebnoj vrećici za donje rublje. Sušite ih bez upotrebe kvačica i na ravnoj površini, izbjegavajući direktno sunce jer će izblijediti rublje u boji.

Nosite isti grudnjak dan za danom

Dobro je – kombinirati! Ne preporuča se nositi isti grudnjak dva uzastopna dana. To ne znači da ćete ga oprati odmah nakon jednog dana nošenja, nego ga ostavite sa strane da se malo ‘regenerira’, i upotrijebite drugi. Dva dana čine da grudnjak prije izgubi elastičnost, posebice naramenice.

Mjesto u ladici

Skladištenje donjeg rublja je bitno. Nije svejedno ako je ladica pretrpana i još usto niste složili komade, nego ste ih samo nabacali jedne na druge. Potkošulje i gaćice presavijte, a grudnjake složite jedan u drugi. Tako će zadržati svoj oblik.

Komentari