Financijska disciplina je vještina koju možemo naučiti!

Svaki drugi odrasli stanovnik Europe je financijski nepismen! U ovo doba godine, kada su mnogi potaknuti blagdanskom groznicom potrošili više od svojih mogućnosti, bilo je važno biti financijski zreo. Koji su najvažniji koraci prema tome, zna Snježana Beronja

Podaci kažu kako je u Europi otprilike 52 % odraslog stanovništva financijski pismeno, što je razmjerno nisko u usporedbi s drugim razvijenim zemljama, kao što su SAD, Australija i Kanada, dok je u južnim i istočnim europskim državama taj postotak još niži, a u Hrvatskoj iznosi 44%. Žene su manje financijski pismene nego muškarci, no ta razlika nije velika – u prosjeku oko 5%. Da je prvi korak prema financijskoj zrelosti znati razlučiti stvarne potrebe od želja i kontinuirano pratiti mjesečne financije, na svojoj je koži iskusila Snježana Beronja, vlasnica prevoditeljskog obrta, koja je u namjeri da sebe ‘dovede u red’ u finacijskom smislu osmislila džepni financijski planer My Earnings Log. U ovo doba godine, kada su mnogi – potaknuti blagdanskom groznicom – nerijetko potrošili više od svojih mogućnosti, financijska pismenost ‘kvaliteta’ je koja je više nego dobrodošla.

Planer ‘džepnih’ dimenzija

‘Nakon što sam tri godine bila samostalna prevoditeljica, odlučila sam otvoriti vlastiti prevoditeljski obrt, a nove financijske obveze koje su došle s obrtom natjerale su me da pomno vodim evidenciju poslovnih i osobnih financija. Pritom sam isprobavala različite metode, od tablice u Excelu do aplikacija, ali ti alati nisu odgovarali mojim potrebama ili točnije senzibilitetu. Bio mi je potreban alat koji će mi omogućiti ne samo evidentiranje, nego i praćenje – zapisivanje svakodnevne potrošnje’, počinje svoju priču Snježana koja je na početku nabavila malu bilježnicu i u njoj vodila evidenciju. Međutim, kako joj to nije bilo pregledno, sve je češće počela razmišljati o financijskom planeru ‘džepnih’ dimenzija koji bi bio poseban po tome što omogućuje ne samo praktično vođenje nego i praćenje izdataka, odnosno bilježenje svakodnevne potrošnje kroz detaljno razrađenu mjesečnu i tjednu rubriku.

mel2

‘To sam otkriće vidjela kao sjajnu poslovnu priliku i, iako me bilo strah kako ću i hoću li uspjeti pokriti troškove proizvodnje, odlučila sam biti hrabra i pokušati pa sam se s velikim entuzijazmom upustila u detaljnu razradu rubrika i tablica za financijsko planiranje koje bi bile funkcionalne, praktične i svima prilagodljive’, kaže Snježana koja se educirala kako bi planer u najboljem smislu ispunio svoju svrhu, pa je tako puno čitala o upravljanju osobnim financijama, proučavala dostupne izvore o upravljanju novcem i važnosti financijske discipline. Pritom je, kaže, primijetila da svi stručnjaci kao ključ uspjeha i prvi korak prema financijskoj zrelosti navode izradu kućnog budžeta i vođenje evidencije potrošnje. Tako My Earnings Log ima mjesečnu rubriku za vođenje evidencije prihoda te redovitih i izvanrednih mjesečnih rashoda; tjednu rubriku za svakodnevno praćenje potrošnje i novčanog ponašanja i rubriku za dugoročno planiranje, tj. za planiranje većih izdataka kao što su ljetovanje, skijanje ili drugo putovanje, kupnja namještaja, otplata duga i sl.

mel1

Ni bogati nisu pošteđeni!

‘Najbolje bi bilo evidenciju voditi na mjesečnoj razini s obzirom na to da u Hrvatskoj većina stanovništva prihode ostvaruje jedanput mjesečno, ali treba i svaki dan voditi evidenciju svojih kupnji kako biste osvijestili svoje novčano ponašanje i stekli uvid u to kako i koliko trošite. Dok ne steknete uvid u svoje novčano ponašanje, na njega nećete moći ni utjecati’, savjetuje Snježana i naglašava kako je financijska pismenost važna i za one koji imaju puno novca, a ne samo za ljude koji ‘krpaju kraj s krajem’, jer nema tog novca koji se ne može potrošiti.

‘Onima koji imaju mnogo novca, to je znanje važno da bi znali kako ga zadržati i oploditi, a onima koji ga nemaju mnogo, važno je da bi znali kako najbolje iskoristiti to što im je na raspolaganju i kako izbjeći nepotrebna dugovanja. Svatko od nas treba preuzeti odgovornost za svoje znanje o osobnim financijama jer se ono, nažalost, ne uči u školama, iako je riječ o znanju koje je od ključne važnosti za svakog čovjeka. Srećom, financijska disciplina je vještina koju možemo naučiti’, zaključuje ova poduzetnica.

Komentari