Čokoladni tart – spektakl za nepce

Pokušajte napraviti prefini tart od čokolade prema našem receptu

Prhko tijesto:

• 135 g maslaca
• 70 g šećera
• 250 brašna
• 1 jaje
• 2 žlice vode
• prstohvat soli

Krema:

• 5 jaja (odvojite bjelanca od žumanaca)
• 150 g oguljenih i krupno nasjeckanih lješnjaka
• 100 g šećera
• 5 velikih žlica čokoladnog namaza

Priprema:

1 TIJESTO: Maslac narežite na kockice i umiješajte ga u brašno koje ste prethodno prosijali. Dugo mijesite dok ne dobijete mrvičastu masu, a potom postupno dodajte sve ostale sastojke. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite oko sat vremena
u hladnjaku. Kalup za tart (ili pitu) namastite i pospite brašnom. Tijesto razvaljate i rasporedite po posudi za pečenje. Prije nego ga stavite u pećnicu, tijesto probodite vilicom na nekoliko mjesta.
Pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva.

2 KREMA: Odvojite žumanca od bjelanaca pa ih dobro izmiješajte sa šećerom. U posebnoj tavi prepržite lješnjake kojima ste prethodno ogulili koru i narezali ih na krupne komade. Lješnjake umiješajte u smjesu od žumanaca, zajedno s 2 velike žlice čokoladnog namaza. Od bjelanaca stucite čvrsti snijeg pa ga umiješajte drvenom žlicom (ne mikserom) u smjesu od žumanaca
i šećera. Sve prelijte preko tijesta i pecite još oko pola sata (ili malo više) na 150 stupnjeva. Kad je kolač gotov i nakon što se ohladi, premažite ga ostatkom čokoladne kreme.

Komentari