Drugačije i zdravije američke palačinke

Američke palačinke mogu se napraviti od integralnog pirova brašna, bez rafiniranog šećera i s kiselim tijestom

Donosimo vam recept za jedne vrlo posebne američke palačinke, koji je osmislila food blogerica Andrea Cukrov i sa svojim fanovima podijelila na svom blogu Cukar. Riječ je o palačinkama s domaćim kvasom. No ako vam se ne sviđa ta varijanta, kako predlaže Andrea, količinu iz recepta zamijenite sa 1/2 žličice praška za pecivo. Doduše, takve palačinke neće imati onaj specifičan kiselkasti okus, ali će i dalje biti fine, tvrdi ona. Osim toga, ove palačinke rade se od integralnog pirovog brašna, a umjesto rafiniranog bijelog šećera u recetu je kokosov. No ukoliko želite, koristite konvencionalne namirnice.

Sastojci: 

150 g pirovog integralnog brašna
2 žlice aktivnog raženog kvasa
200 ml tekućeg jogurta
40 g kokosovog šećera
1 žličica otopljenog maslaca
2 jaja, odvojeni žumanjci i bjelanjci
prstohvat soli
1 žličica kokosovog ulja za prženje
150 g borovnica, svježih ili zaleđenih
med za posluživanje

Priprema: 

Dobro pomiješajte pirovo brašno, kvas i tekući jogurt te ostavite sve na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Kad se tijesto odmorilo dodajte kokosov šećer , žumanjke i otopljeni maslac te sve dobro promiješajte. U čistoj posudi istucite bjelanjke i prstohvat sol u čvrst snijeg. Na kraju nježno umiješajte snijeg u smjesu za palačinke. Napravite to iz tri puta te pazite da ne izbijete zrak iz snijega prilikom miješanja. Tavu za palačinke dobro zagrijte i premažite je s malo kokosovog ulja. Kada se ulje rastopi smanjite vatru te žlicom na tavu stavljajte manje hrpice smjese. Stražnjom stranom žlice smjesu poravnajte kako bi dobili pravilne oblike.

Na svaku palačinku s gornje strane stavite i po 3 – 4 borovnice te ih tako pecite dok se ne počnu stvarati mjehurići na površini. Tada palačinke pažljivo okrenite i pecite još par minuta i s druge strane.
Pečene palačinke složite na tanjur, posipajte ih s još par svježih borovnica i medom te poslužite toplo.

Komentari