Homemade grčki jogurt

Grčki jogurt nazivaju proteinskim čudom. Uz to što je hranjiv, grčki je jogurt omiljen zbog svoje guste i kremaste teksture. A znate li kako ga možete napraviti sami?

Osnovna razlika u proizvodnji klasičnog i grčkog jogurta jest da mlijeko, nakon što se ugrije, odstoji u posebnim posudama kroz koje se sirutka filtrira iz jogurta. Upravo radi toga klasični jogurti na vrhu imaju vodicu, dok grčki nemaju.

U procesu odvajanja sirutke od jogurta uklanja se i dobar dio šećera i kalorija, te je dobiveni grčki jogurt veoma bogat proteinima. Sa samo 57 kalorija na 100 grama, bezmasni prirodni grčki jogurt ima dva puta više proteina od standardnog prirodnog jogurta, a ima i mnogo više nutrijenata.

Grčki jogurt ima nižu razinu laktoze od regularnog jogurta te je zbog toga lakše probavljiv, čime je posebno pogodan za pojedince koji su intolerantni na laktozu.

U nastavku doznajte kako grčki jogurt možete napraviti sami!

Potrebni sastojci i pribor:

– 1 litra svježeg mlijeka
– jedan čvrsti jogurt
– 1 žlica kiselog vrhnja
– 1 litra običnog, čvrstog jogurta

– veća cjediljka
– jedan ili dva filtera za kavu
– prozirna folija

Priprema:

Mlijeko skuhajte, a potom ohladite da ostane mlako. U međuvremenu jogurt i vrhnje dobro promiješajte i miješajući dodajte mlakom mlijeku. Nakon što ste dobro promiješali, posudu poklopite i stavite na toplo da odstoji tijekom noći da bi se oformila željena smjesa. Stavite li ga u hladnjak, dobit ćete čvrsti i rashlađeni jogurt koji u frižideru može stajati sedam dana.

Smjesa je sada spremna da napravite grčki jogurt.

Cjediljku obložite jednim ili dva filtera za kavu i stavite u zdjelu veću od nje. U tako obloženu cjediljku stavite litru čvrstog jogurta, koliko vam stane do vrha filtera. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Nakon osam do deset sati vidjet ćete da se jogurt lijepo iscijedio i u cjedilu vam je ostala smjesa gustog i kremastog grčkog jogurta.

Detalje potražite na webu Tvornica zdrave hrane (ovdje).

Komentari