Hrana koju nije preporučljivo podgrijavati!

Zlatno pravilo prehrane koje svi poznaju (a samo neki pridržavaju) je da krumpire i špinat nije poželjno grijati jer mogu izazvati razne tegobe. No, lista takvih namirnica je poveća

Kuhanje dan prije praktično je i mnogi tako danas funkcioniraju, naročito oni koji imaju djecu. Čini se iscrpljujućim, no to je jedini način ako želimo da naša obitelj jede donekle zdrave i kuhane obroke. Usto, na taj način ne štedimo samo novce izbjegavajući tako kupnju gotove hrane ili jedenje po restoranima, nego i dragocjeno vrijeme. Mnogi hranu spremljenu prethodni dan nose na posao, a dio ostave djeci da podgriju u mikrovalnoj pećnici, kako ne bi čekali roditelje do kasnog pododneva i tek onda pojeli prvi topli i glavni obrok. Također, kada dođemo umorni s posla kući, nemamo vremena čekati da skuhamo nešto toplo. I tada opet posegnemo za jelima koja smo priredili dan prije ili to jutro prije polaska na posao.

Oprez je potreban

No, potreban je oprez jer neke namirnice nije preporučljivo podgrijavati. Nažalost, to vam ograničava izbor namirnica (koristite zato više žitarice – ječam, heljdu ili pak tjesteninu) i prisiljava da neke od njih jedete samo za večeru ili vikendom. Primjerice – krumpir, špinat ili pak gljive. Njih definitivno ne smijete ponovno grijati i onda konzumirati. Naime, kod gljiva se aktiviraju opasni toksini pa mogu izazvati grčeve u želudcu, ali i probleme sa srcem. Gljive imaju visok udio vode i proteina pa su stoga idealne za uzgoj mikroorganizama. Špinat pak sadrži puno nitrata koji se izlaganjem toplini pretvaraju u toksične nitrite.

Zagrijavanjem se mijenja struktura proteina

Pored ovih poznatijih namirnica postoje i one koje često konzumiramo, a nismo svjesni da i njih nije dobro zagrijavati. Riječ je o jajima, celeru, riži i piletini. Ako nisu dovoljno kuhana, jaja mogu izazvati salmonelu i razviti bakterije, dok celer kao i špinat zagrijavanjem stvara nitrite. Kada je o riži riječ, zagrijavanjem možete stvoriti sebi brojne probleme poput mučnine i probavnih smetnji. Piletina zagrijavanjem mijenja svoju strukturu proteina, što rezultira ne samo promjenom mirisa hrane nego i bolovima u želudcu te probavnim problemima.

Komentari