Ideja za današnji ručak – tart s povrćem

Iskoristite namirnice koje imate u frižideru

Vjerujemo da vam ponekad jednostavno nestane inspiracije za ručak. Imate raznoga povrća u frižideru, a ne znate što biste s njim? Domaćica i blogerica Sanja Mijac osmislila je odličan recept za tart s povrćem kojega je podijelila na svom blogu. Iako je njezina verzija ovoga recepta vegetarijanska, po želji možete staviti i mesne dodatke kao što su kobasica ili šunka.

Sastojci za prhko tijesto:

  • 250 g brašna
  • 140 g maslaca
  • 1 jaje
  • malo soli
  • malo mlijeka

Priprema:

  1. Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Mijesite tijesto rukama dok ne bude glatko, potrebno je par minuta da se maslac lagano otopi pod rukama i spoji s brašnom. Zatim ga spremite u vrećicu za meso i neka odstoji u frižideru oko sat vremena.
  2. Dok se tijesto odmara, vi pripremite i narežite povrće.
  3. Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na masnom papiru u krug i stavite u okrugli kalup za pečenje, oblikujte mu rubove u vis, ostavite ga neka stoji.

Ovdje kao podlogu umjesto prhkog tijesta možete koristiti i tijesto za pizzu ili gotovo lisnato tijesto!

Punjenje:

  • krumpir
  • ljubičasti luk
  • crvena i zelena paprika
  • tikvice
  • svježi sir
  • 1 kiselo vrhnje
  • sol i papar
  • jaja
  • mlijeko

Priprema i slaganje:

  1. Upalite pećnicu na 200 °C i ostavite da se grije.
  2. Pripremite umak s kojim ćete spojiti povrće tako da pjenjačom izmješate: 3 jajeta, 1 bjelanjak, 2/3 šalice mlijeka, žličicu crvene paprike, žličicu soli i papra.
  3. Narežite krumpire na tanke ploškice, posolite i posložite ih po dnu tarta i okolo uz rub.
  4. Zalijte ih umakom.
  5. Luk i papriku nasjeckajte na trakice i poslažite po tartu. Dodatno malo posolite.
  6. Tikvice naribajte na krupno, a dio narežite na kolutove. Njih je potrebno posoliti i ostaviti 10-15 minuta da se ocijede od viška vode. Tek ih tada koristiti. No, kako ovaj dio radite dok vam se tijesto odmara, imate vremena.
  7. Po vrhu stavite 1 kiselo vrhnje i malo svježeg sira. Dodatno malo posolite i poparite, a nakon toga stavite peći oko 45-50 minuta u zagrijanu pećnicu.

 

Preporučujemo

Komentari