Isprobajte punjene jabuke

Ove jeseni u kulinarstvu koristite jabuke što češće, a mi vam predlažemo jedan slani recept

Sastojci za 4 osobe:

• 4 velike jabuke
• 2 žlice soka od limuna
• 1 glavica luka
• 50 g slanine
• 200 g miješanog mljevenog mesa
• 1 žlica ulja
• 50 ml bijelog vina
• 100 ml temeljca
• 1 žlica nasjeckanih listica peršina
• 1 žličica nasjeckanog mažurana
• sol, papar
• 80 g naribanog ementalera
• 2 žlice maslaca

Priprema:

1 Operite jabuke pa im odrežite poklopac. Uklonite sredinu s košticama te lagano izdubite jabuke tako da ostane rub debljine 1 cm. Izvađeno meso jabuke narežite na kockice, a jabuke iznutra premažite sokom od limuna.

2 Oljuštite i nasjeckajte luk. Narežite slaninu na kockice pa je popržite. Popržite mljeveno meso na ulju. Umiješajte luk i komadiće jabuke te kratko pirjajte. Ulijte vino, a potom i temeljac. Kuhajte otklopljeno na srednjoj vatri 5-8 minuta dok tekućina ne ispari. Dodajte začinsko bilje pa začinite.

3 Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite jabuke u namašćeni kalup za složenac. Umiješajte sir i slaninu u smjesu od mesa. Time nadjenite jabuke te dodajte komadice maslaca. Potom stavite poklopce od jabuka pa pecite 30-35 minuta. Odličan prilog je pire od krumpira i celera.

Komentari