Japanski način pohanja – tempura

Jeste li već pokušali napraviti ribu, meso ili povrće u tempuri? Doznajte sve o tom jednostavnom, a puno zdravijem načinu pohanja

Tempura je japanski način pohanja mesa, ribe ili povrća u laganom tijestu. Tehniku su u Japan donijeli portugalski misionari u 16. stoljeću ali se raširila Japanom i postala prihvaćena kao njihova. Osnova tijesta su brašno i ledena voda, a ovisno o receptu dodaju se jaja, prašak za pecivo, sol.

Tempura se radi vrlo jednostavno na način da se brašno i voda samo lagano izmiješaju štapićima tako da ostanu i grudice. O hladnoći vode ovisni hrskavost njezne korice koja karakterizira tempuru. Brašno u smjesi također se ne smije previše mutiti jer to rezultira žilavošću tijesta. U tu smjesu se umaču komadići mesa/povrća/ribe i prže se u dubokom ulju, a kad  je o ulju riječ, preporučamo kokosovo kojeg možete pronaći u Tvornici zdrave hrane (ovdje).

Donosimo vam i njihov recept za najjednostavniju tempuru:

Sastojci:

1 šalica brašna tip 850

1 do 1 i 1/4 šalica ledene vode

1/3 čajne žlice morske soli

Priprema:

Ne može  biti jednostavnija – samo pomiješajte sve sastojke!

Tekst: Tvornica zdrave hrane
Foto: Profimedia

Komentari