Kako kuhati svježu tjesteninu?

Za razliku od sušene, kojoj je potrebno dulje vrijeme kuhanja, svježa tjestenina gotova je u 3-4 minute, pa je idealna uz mlado povrće, koje se kratko kuha

• Svježa tjestenina, za razliku od sušene, kuha se vrlo kratko s obzirom na to da je tijekom procesa proizvodnje prošla kratkotrajan proces pasterizacije. Stoga je dovoljno svega 2-3 minute za kuhanje njoka, dok se tortelloni, ravioli i rezanci mogu kuhati 3-4 minute. Važno je znati da se pri kuhanju tjestenina ne miješa. Naprotiv, dovoljno ju je lagano potopiti u kipuću, prethodno posoljenu vodu. Kada tjestenina ispliva na površinu vode, kuhana je.

• U kipuću vodu dodajte sol, a zatim i svježu tjesteninu. Nije potrebno dodavati ulje jer se svježa tjestenina neće zalijepiti. Isključite štednjak nakon što tjesteninu stavite u lonac, poklopite ga te omogućite tjestenini da se skuha u vrućoj vodi i pari. Tako ćete dobiti ravnomjerno kuhanu, ukusnu tjesteninu.

• Svježa tjestenina nema tako dug rok trajanja kao sušena, pa vodite računa o roku trajanja. No ako ne potrošite svu svježu tjesteninu, možete je i zamrznuti. Prije kuhanja nije ju potrebno odmrzavati: izvadite je desetak minuta prije kuhanja dok se grije voda te kada voda zavrije, dodajte je u lonac. Vrijeme kuhanja je isto kao kad je tjestenina sušena.

Foto: Profimedia

Komentari