Kako spremiti Jaja Benedict?

Glumici Kate Winslet jaja spremljena na ovaj način omiljeno su jelo

Prema legendi, dvoje aristokrata iz New Yorka, gospodin i gospođa Benedict, svake su subote na doručak odlazili u restoran. Jednog su dana poželjeli pojesti nešto posve drugačije i posebno, a kuhar je za njig spremio tzv. Jaja Benedict.

Sastojci za 4 osobe:

  • 50 g mladog špinata
  • sol
  • 270 g maslaca
  • 1 ljutika
  • po 1 grančica estragona i
  • peršina
  • 4 zrna papra
  • 1 lovorov list
  • 5 žlica vinskog octa
  • 10 žlica bijelog vina
  • 4 žumanca
  • malo soka od limuna
  • papar
  • šećer
  • 4 peciva za tost
  • 4 ploške kuhane šunke
  • 4 jaja

1 Špinat kratko blanširajte u slanoj vodi pa ocijedite. Rastopite 250 g maslaca. Nasjeckajte ljutiku, dodajte 3 žlice vode, začinsko bilje, začine, 3 žlice octa i bijelo vino te reducirajte za 2/3. Potom propasirajte i kremasto pomiješajte sa žumancima u posudi uronjenoj u vruću vodu. Maknite iz posude s vodom te umiješajte maslac. Začinite solju, paprom, sokom od limuna i šećerom.

2 Zakuhajte puno vode i preostali ocat te smanjite vatru. U meuvremenu tostirajte peciva pa premažite preostalim maslacem. Svako nadjenite šunkom i špinatom.

3 Vodu promiješajte drškom žlice da nastane vrtlog. Stavite unutra jedno po jedno jaje te ostavite da se grije oko 3 minute dok se ne stvrdne. Izvadite i ocijedite. Poslužite pecivo s jajem i umakom.

Foto: Profimedia

Komentari